Ce amendă riști să primești dacă mergi prea încet cu mașina

Nu doar vitezomanii pot primi amenzi dureroase din partea Poliției, ci și cei care în mod nejustificat se deplasează cu o viteză prea mică.

23 oct. 2022, 15:00
Ce amendă riști să primești dacă mergi prea încet cu mașina

Cele mai comune probleme cu care se confruntă polițiștii sunt vitezomanii. Cele mai multe amenzi se dau pentru depășirea limitei de viteză, dar există și cazuri în care se sancționează șoferii care circulă mult prea încet, fără a avea motive întemeiate.

În momentul de față, în România, un punct de amendă este egal cu suma de 145 de lei. Dacă mergi cu o viteză foarte mică, mai mică decât cea prevăzută de lege, ce îngreunează traficul, riști două – trei puncte de amendă.

Astfel, sancțiunea pentru deplasarea prea lentă cu un autovehicul poate fi sancționată cu până la 450 de lei.

Sancțiunea nu se aplică în cazul în care traficul este îngreunat și efectiv nu permite deplasarea cu o viteză stabilită în limitele legii. De asemenea, la excepții intră și cei care-și caută loc de parcare.

Pe autostradă, viteza maximă de circulație este de 130 km/h. În ceea ce privește viteza minimă, aici vorbim despre 50 km/h.

Pe drumurile expres, limita de viteză este de 120 km/h (modificată, de la 100 km/h), pe drumurile naționale de 100 km/h, iar în localități, de 50 km/h.

 

Amenzi uriașe pentru șoferii care nu au kitul auto

 

Un alt aspect banal pentru care se pot da amenzi în trafic reprezintă lipsa trusei de prim ajutor. Toţi şoferii din România sunt obligaţi să aibă în mașină kit-ul de siguranță auto care conține trusa medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător pentru incendii.

Șoferii care nu au în mașină kit-ul pentru siguranță auto riscă amenzi între 580 de lei și 725 de lei, potrivit noului Cod Rutier care a intrat în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022.