Ce anume te face să cedezi avansurilor partenerului

O întrebare fundamentală în domeniu neurobiologiei este aceea care vizează modalitatea în care animalele şi oamenii iau decizii.

09 oct. 2014, 09:29
Ce anume te face să cedezi avansurilor partenerului

Un studiu publicat in jurnalul PLOS Biology saptamana aceasta dezvaluie cum iau femelele o decizie importanta: aceea de a accepta sau refuza avansurile facute de mascul in timpul ritualului de curtare.

Decizia este, potrivit cercetarilor, generata de un numar redus de neuroni care folosesc acetilcolina pe post de neurotransmitator, regasiti in trei regiuni cerebrale.

Studiul ofera un cadru pentru intelegerea modului in care sunt generate deciziile si sugereaza ca se ajunge la aceste concluzii deoarece sunt literalmente cele mai interesante.

Atunci cand isi aleg partenerii, musculitele de otet aleg trasaturi care le plac si care vor fi mostenite de catre urmasii lor. Deoarece trasaturile alese vor fi etalate de generatiile urmatoare, alegerea partenerului este esentiala atat pentru conservarea speciilor, dar si pentru incurajarea diversitatii. Prin urmare, aceasta alegere este responsabila pentru varietatea tuturor organismelor de pe planeta.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca alegerea partenerului este importanta, genele, celulele si circuitele care sunt necesare pentru a lua o astfel de decizie raman in mare masura necunoscute.

Pentru a investiga aceasta problema, autorii studiului au apelat cu incredere la creierul musculitelor de otet. La fel ca oricare alt animal, aceasta specie se confrunta zilnic cu situatii in care trebuie sa ia decizii, de la cum sa faca rost de hrana si pana la a accepta sau nu avansurile unui potential partener.

In plus, la fel ca si in cazul oamenilor, creierul musculitei de otet este compartimentalizat, avand regiuni ce proceseaza informatii senzoriale diferite (vizuale, olfactive, acustice) si foloseste aceleasi tipuri de neurotransmitatori ca si oamenii. Prin urmare, creierul unei musculite de otet este ideal pentru studierea procesului de luare a deciziilor.

Pentru a afla cum reactioneaza neuronii in astfel de situatii, autorii au ales abordarea genetica: au cautat genele care controleaza alegerea partenerului. Astfel au descoperit o gena care, atunci cand sufera mutatii, le faceau pe femele sa devina incapabile sa decida daca sa se imperecheze sau nu.

Citeste mai mult pe feminis.ro.