Ce aşteaptă Băsescu de la Guvernul Ponta

Publicat: Luni, 07 Mai 2012 23:20 // Actualizat: Marţi, 08 Mai 2012 12:32 // Sursa: RTV.net

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, luni seară, membrilor noului Guvern că se aşteaptă să fie continuat ceea ce s-a făcut bun în reformarea statului şi să nu înceapă un proces de restauraţie.

"Vă spun la ce m-aş aştepta de la un guvern, fie el şi un guvern de opoziţie faţă de mine", le-a spus Băsescu membrilor Cabinetului Ponta, după ce aceştia au depus jurământul.

El a precizat că se aşteaptă la "o continuare a ceea ce s-a făcut bun în reformarea statului".

Preşedintele a spus că poate Legea sănătăţii şi chiar Legea privind reorganizarea administrativă pot fi promovate până la alegerile din noiembrie.

Şeful statului a precizat că se aşteaptă să nu înceapă "un proces de restauraţie".

"Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie s-ar produce de exemplu în educaţie", a mai spus Băsescu. El s-a referit şi la Muncă şi la Justiţie.

Preşedintele Băsescu a subliniat şi necesitatea ca izolarea instituţiilor statului faţă de partide să fie menţinută.

"Aveţi o misiune grea, în condiţiile în care Europa încă nu este stabilizată economic şi recesiunea a apărut la orizont în cel puţin 10 state din zona Euro, în care noi exportăm preponderent", şi-a început preşedintele mesajul către noul guvern.

"M-aş aştepta de la un guvern, fie el şi de opoziţie, faţă de mine, la o continuare la ceea ce s-a făcut bun în mod deosebit în reforma statului. Poate legea sănătăţii şi cea a reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. M-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie. În ultimii ani s-a dat prioritate unor zone de legislaţie şi de activităţi sociale şi economice aşezate pe o legislaţie modernă. Mă refer la legea salarizării, la cea a pensiilor, la cea a codurilor pentru justiţie, a micilor reforme, la legea educaţiei şi la Codul Muncii. Poate ne facem alte priorităţi", a mai spus Traian Băsescu.

"Mă aştept să găsiţi soluţii de creare de locuri de muncă. Deficitele structurale pe care le avem provin exact din faptul că nu reuşim să creăm un număr mare de locuri de muncă. Şi aici probabil că investiţiile în minerit, exploatările de aur, de cupru, sunt o soluţie datorită creşterii preţurilor acestor materiale pe piaţa mondială".

"M-aş mai aştepta la o bună colaborare în tot ce înseamnă probleme de interes naţional. Puteţi fi siguri că în mine aveţi un partener. Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie în educaţie, spre exemplu, s-ar produce, sau în noua legislaţie a muncii sau în cea pentru justiţie. Pentru că aceste lucruri s-au obţinut cu sacrificii politice enorme, cu costuri politice enorme şi guvernele care au fost înaintea dumneavoastră, cu toate criticile ce le-au fost adresate, şi-au asumat acest proces de reformă a statului, în special guvernul Boc. Vă asigur de toată buna credinţă, atâta timp cât lucrurile merg înainte. Vă doresc succes, pentru că succesul dumneavoastră este şi succesul României".

Roşia Montană, o altă "aşteptare" a preşedintelui

Şeful statului a spus că aceasta reprezintă "o soluţie cu resurse proprii" pentru crearea de noi locuri de muncă, spre deosebire de aşteptarea investitorilor "care să vină să mai facă un mall".

"Cred că aici avem o soluţie cu resurse proprii, nu trebuie neapărat să stăm în aşteptarea unui investitor care să vină să mai facă un mall. Avem obiectul muncii aici", a afirmat Băsescu, în discursul său de la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Ponta.

El a arătat şi că deficitele structurale de la fondurile de pensii şi de sănătate provin tocmai din faptul că nu se reuşeşte crearea mai multor locuri de muncă.

El a mai menţionat că modul cum vor fi făcute aceste investiţii în exploatările din minerit "este, sigur, o problemă a Guvernului".

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la "cazul" Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
asteptarile presedintelui de la guvernul Ponta cabinetul Ponta Traian Băsescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 mai 16:58
Răspunde | Votează email 0 email
marius
asteapta ce asteptam si noi. sa se ia niste masuri si pe langa promisiuni sa se mai fac asi ceva concret. de exemplu mineritul, chiar se poate relua si se poate contribui substantial la stabilizarea economica
10 mai 15:52
Votează email 0 email
silv
mineritul chiar ar fi o sansa de stimulare economica si de reducere semnificativa a somajului mai ales prin proiecte ample ca cel de la Rosia
08 mai 16:33
Răspunde | Votează email 0 email
Elena
la urma urmei asteptarile sale sunt doar nevoi ale societatii actuale si sunt indreptatite, subscriu si la partea legata de investitii si valorificarea resurselor.
08 mai 16:42
Votează email 0 email
razesu
nevoi, nevoi, dar nu putem amana la nesfarsit aplicarea unor solutii, luarea masurilor, iar prin investitii si relansarea mineritului s-ar raspunde la o mare parte din ele
09 mai 17:07
Votează email 0 email
marius
valorificarea resurselor ar fi cu atat mai profitabila in contextul actual avand in vedere ca valoarea acestora a crescut mult in ultimul timp
08 mai 16:27
Răspunde | Votează email 0 email
razesu
investitiile chiar sunt o solutie si nu e vorb adoar de niste declaratii fara substrat. Economia are nevoie de masuri, e nevoie de locuri de munca si de niste pasi inainte spre dezvoltare
08 mai 16:35
Votează email 0 email
Elena
relansarea mineritului ar rezolv amulte aspecte atat la nivel local in zona de exploatare, dar si la nivel national prin beneficiile economice
07 mai 23:23
...să fie continuat ceea ce s-a făcut bun în reformarea statului şi să nu înceapă un proces de restauraţie. Citește mai departe… ...
1
EUR
4.8423
RON
13 Jul
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H