Ce avere are de fapt IPS Teodosie: Veniturile arhiepiscopului Tomis depăşesc salariul preşedintelui Iohannis!

IPS Teodosie este unul dintre cele mai recunoscute personaje din lumea Bisericii Ortodoxe Române. Arhiepiscopul Tomisului şi-a făcut simţită prezenţa în spaţiul public prin prisma vehemenţei cu care a tratat anul acesta deciziile luate de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus.

08 mart. 2021, 12:00

Ce avere are de fapt IPS Teodosie. Deşi multă lume îl cunoaşte, puţini dintre români ştiu de fapt ce avere impresionantă are înaltul prelat.

Ce avere are de fapt IPS Teodosie: Veniturile arhiepiscopului Tomis depăşeşte salariul preşedintelui Iohannis!

Complexul de lux de la Dorna Arini este unul dintre cele mai controversate bunuri pe care arhiepiscopul l-ar gestiona. Acesta este unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericesti din România şi a pornit de la o mostenire primita de Teodosie, un hectar de pamant la Dorna Arini. Ulterior, oamenii bisericii au cumparat alte loturi de la localnici.

Mănăstirea din Arini i-a cedat lui Teodosie, în 2010, un hotel, două case și 19 hectare de teren, potrivit Ziare.com.

IPS Teodosie este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius, din Constanța. Declarațiile lui de avere din intervalul 2017-2020 sunt publice și se poate observa cum, de-a lungul celor patru ani, nu numai că au apărut terenuri declarate, ci și veniturile sale au crescut substanțial.

Veniturile sale anuale s-au majorat destul de mult în ultimii ani. Astfel, IPS Teodosie căștiga 104.581 de lei că profesor la Universitatea Ovidius, 26.503 lei că director al scolii doctorale și 161.064 de lei că arhiepiscop.

Ultima declarație de avere disponibila este cea completată în 2020, pentru anul fiscal 2019, an în care scapă de datorii.

Avea în banca circa 39.435 de euro și 78.485 de lei, iar veniturile sale anuale au fost majorate din nou.

Astfel, căștiga 158.019 de lei de la Universitatea Ovidius, adică aproximativ 13.168 de lei pe luna, la care se adaugă 176.304 lei de la Arhiepiscopia Tomisului, adică aproximativ 14.692 de lei pe luna.

Concret, IPS Teodosie căștiga în acea perioada, doar din activitățile desfășurate că arhiepiscop, aproape cât căștiga și Klaus Iohannis, președintele României, care avea un venit anual, în aceeași perioadă, de 179.735 de lei, adică aproximativ 14.977 de lei pe luna.

Teodosie Petrescu (pe numele de mirean: Macedon Petrescu; n. 12 decembrie 1955, Gheorghițeni, Suceava) este un înalt cleric român ortodox, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1994, iar din 2001 întâistătător al Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmăririt penal pentru luare de mită și fals intelectual începând cu data de 5 mai 2009 dar dosarul a fost clasat de procurori. În data de 3 februarie 2017 a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. În data de 5 iunie 2019 a fost achitat în acest dosar de Curtea de Apel Constanța. În 14 februrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea, pe motiv că fapta nu există.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie consideră că scufundarea bebeluşului de la Suceava în cristelniţă s-a făcut în mod greşit: „Nu știu cine a sugerat să botezi copilul cu fața în sus. Cea mai nepotrivită poziţie”
 


loading...