ÎPS Teodosie consideră că scufundarea bebeluşului de la Suceava în cristelniţă s-a făcut în mod greşit: „Nu știu cine a sugerat să botezi copilul cu fața în sus. Cea mai nepotrivită poziţie”

ÎPS Teodosie spune că bebeluşii născuţi la opt luni, aşa cum era micuţul Iustin de la Suceava, sunt mult mai sensibili decât prematurii născuţi la şapte luni şi că cei care trăiesc sunt excepţii. De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului consideră că scufundarea bebeluşului de la Suceava în cristelniţă s-a făcut în mod greşit.

04 feb. 2021, 11:06
ÎPS Teodosie consideră că scufundarea bebeluşului de la Suceava în cristelniţă s-a făcut în mod greşit: „Nu știu cine a sugerat să botezi copilul cu fața în sus. Cea mai nepotrivită poziţie”

ÎPS Teodosie bebeluş Suceava. Arhiepiscopul Tomisului a declarat că circumstanţele decesului bebeluşului de la Suceava sunt încă neclare. Acesta a adăugat, totodată, că s-a interesat la mai mulţi medici şi astfel a aflat că prematurii născuţi la opt luni sunt extrem de sensibili şi mult mai predispuşi la deces.

Am botezat sute de copii. Sunt mai multe circumstanțe neclare încă. În primul rând, este un copil prematur, de opt luni. M-am interesat la medici. Copiii născuți la opt luni sunt cei mai sensibili, sunt excepţii cei care trăiesc. De aceea aşteptăm şi o concluzie a cercetării de la autopsie. Nu avea cum, din gestul pe care l-am văzut, să înghită 100 ml de apă. (…) A murit cu lapte. Părinții l-au hrănit în exces”, a spus ÎPS Teodosie într-o intervenţie la emisiunea „Marius Tucă Show”.

ÎPS Teodosie spune că bebeluşul de la Suceava a fost scufundat greşit

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că ceea ce s-a întâmplat la Suceava a fost un accident, însă nu îşi explică de ce preotul a ales să introducă bebeluşul în cristelniţă cu faţa în sus.

Citeste si CTP lansează un nou atac la adresa Bisericii: „Îi propun ÎPS Mache Porcu, aşa cum a organizat Învierea în reluare, să se mai boteze încă o dată, în Marea Neagră. M-aş oferi să-l apăs eu pe cap”

Este într-adevăr un accident. Preotul are experiență. Nu știu cine a sugerat să botezi copilul cu fața în sus. Aici mi s-a părut cea mai nepotrivită poziţie. Eu mereu îi pun mâna la față, îi acopăr urechile, gura și nasul, nu mai poate să intre apă, iar copilul intră cu capul în jos. Atunci nu este niciun pericol”, a declarat Înalt Preasfinţia Sa.

Canonul botezului nu va fi schimbat

ÎPS Teodosie bebeluş Suceava. Revoltaţi de decesul bebeluşului de la Suceava, zeci de mii de oameni au semnat, în doar câteva zile, o petiţie prin care se solicită modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă. ÎPS Teodosie spune, însă, că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Canonul nu se poate schimba. Nici vorbă. Excepţia turnării de apă pe capul copilului se face doar în cazul în care botezi un copil aflat în incubator. Atunci îl botezi prin udare, că nu ai cum să mergi cu cristelniţa la spital. Cristelniţa reărezintă mormântul lui Hristos. Copilul trece prin mormântul lui Hristos şi acolo rămâne păcatul strămoşesc. Trebuie să ţinem cont de toată semnificaţia aceasta. Noi împlinim prin aceste gesturi o menire simbolică excepţională”, a mai spus ÎPS Teodosie pentru sursa citată.

Totodată, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că el botează doar în apă rece, deoarece apa rece activează instinctele copiilor.

Eu botez numai în apă rece. Instinctul copiilor e mai prudent. Toți copiii botezați în apă rece nu mai răcesc”, spune ÎPS Teodosie.