CE avertizează România: Modelul de creştere economică bazat pe consum afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele UE

Modelul de creştere economică a României, bazat pe consum, afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele de trai ale Uniunii Europene (UE) într-un mod sustenabil, iar încetinirea economică din 2018, cauzată de o încetinire a consumului, arată limitele acestui model, potrivit raportului de ţară publicat, miercuri, de Comisia Europeană (CE).
Romania TV
27 feb. 2019, 17:00
CE avertizează România: Modelul de creştere economică bazat pe consum afectează capacitatea ţării de a ajunge la standardele UE

În plus, o creştere puternică a salariilor şi o scădere a numărului de angajaţi calificaţi afectează competitivitatea ţării la nivel internaţional, potrivit CE.

„În plus, încrederea investitorilor este erodată de instabilitatea legislativă persistentă, procesul impredictibil de luare a deciziilor, calitatea instituţională slabă şi o slăbire continuă a luptei împotriva corupţiei”, se arată în raportul citat de news.ro.

CE avertizează că inegalitatea şi sărăcia rămân la un nivel înalt, iar diferenţele dintre regiunile ţării cresc. Reformele structurale şi o schimbare a modului de creştere economică spre zona investiţiilor ar accelera procesul de convergenţă spre standardele UE şi ar reduce inegalitatea, consideră experţii CE.

„Inflaţia crescută a erodat veniturile disponibile şi consumul, principalul motor al creşterii. Creşterea puternică a importurilor de bunuri de consum, care au depăşit exporturile, a cauzat o lărgire a deficitului de cont curent. Piaţa muncii se află sub un presiune tot mai mare”, se arată în raport.

Cea mai mică rată a şomajului din ultima decadă (3,8%) şi scăderea numărului de angajaţi calificaţi duc la o desfăşurare cu dificultate a proceselor de recrutare şi pun presiune pe salarii. Un avans al salariilor duce la o scădere a competitivităţii, dacă nu este însoţit de o creştere a productivităţii, potrivit CE.

Deficitul bugetar este aşteptat să crească

„Deficitul public a crescut, în special din cauza cheltuielilor cu salariile şi cu reducerile de taxe. Taxele au fost reduse în mod repetat, în timp ce salariile din sectorul public au crescut semnificativ din 2015 până în prezent şi sunt aşteptate să crească în continuare”, se arată în raport.

Totodată, deficitul bugetar este aşteptat să crească peste 3% din PIB, pe fondul creşterii pensiilor. Deficitul structural este estimat să rămână stabil, la 3,4%, în 2019, dar să crească considerabil în 2020. Totodată, stabilitatea sectorului financial a fost recent afectată de măsurile guvernamentale, potrivit CE.

„Acestea pot afecta creditarea şi limita impactul politicii monetare şi ar putea duce la un regres. În plus, schimbarea regulilor în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat duc la o impredictibilitate mai mare şi le poate afecta viabilitatea pe termen lung”, avertizează experţii CE.

În plus, aceste măsuri pot afecta dezvoltarea pieţei de capital şi reduce sursele de finanţare la nivelul întregii economii. Învestiţiile publice au fost reduse în ultimii ani şi sunt aşteptate să-şi revină lent, în timp ce investiţiile private pot fi afectate de un grad tot mai mare de incertitudine, potrivit CE.

România a făcut progrese limitate în ceea ce priveşte creşterea colectării de taxe, îmbunătăţirea dialogului social, creşterea accesului la o educaţie de calitate la nivel naţional şi îmbunătăţirea sistemului de sănătate, potrivit CE. În plus, salariul minim este stabilit într-o manieră ad hoc, procesul de luare a deciziilor a rămas imprevizibil, fără studii de impact sau consultări, iar guvernanţa corporativă în cazul companiilor de stat riscă să fie slăbită.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Ce pensie primești la limită de vârstă dacă ai sub 15 ani de contribuții sau doar puțin peste pragul minim
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Schimbări majore la frontieră. Noile reguli intră în vigoare miercuri, 7 mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Pensii MAJORATE pentru toți pensionarii! Când intră în vigoare
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
Vești triste pentru români: Dispar 6 zile libere legale din calendar începând cu 2026
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica