Ce categorii de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus prezintă cel mai mare risc de deces

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, afirmă că pacienții infectați cu coronavirus care mor cel mai frecvent sunt cei care au depăşit vârsta de 60 de ani şi care se confruntă cu afecțiuni cardio-vasculare și diabet. Medicul Virgil Musta adaugă şi un alt factor de risc, şi anume obezitatea.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 10:09
Ce categorii de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus prezintă cel mai mare risc de deces

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, subliniază faptul că, în prezent, epidemia de coronavirus din România este una moderată. Medicul atrage atenţia şi asupra faptului că bolile care reprezintă principalii factori de risc ai mortalităţii în cazul coronavirusului sunt aceleaşi care provoacă mortalitatea generală la noi în ţară.

Noi avem o epidemie moderată. Nu e nimic neașteptat dacă ne uităm la proporția cazurilor de coronavirus. Cele mai multe cazuri de decese au fost după vârsta de 60 de ani. Opinia generală că sunt mai afectate persoanele vârstnice și cele care au comorbidități e reală. Și că grupele de vârstă care fac mai frecvent boala au mortalitate mult mai mică. E trendul așteptat de oamenii care lucrează în zona de sănătate publică.

Mai mult, ordinea afecțiunilor coincide și cu afecțiunile care provoacă mortalitatea generală în România. Primul loc este ocupat de afecțiunile cardio-vasculare, urmate de diabet și de bolile neoplazice„, a declarat Alexandru Rafila într-o intervenţie la Antena 3.

Medicul Virgil Musta vine să completeze afirmaţiile profesorului Rafila, adăugând, pe lângă afecţiunile cardio-vasculare şi diabet, şi un al treilea factor de risc – obezitatea.
 
Dr. Musta a precizat, pentru opiniatimisoarei.ro, că, în continuare, numărul celor care ajung în secțiile de Terapie Intensivă, cu forme severe ale coronavirusului, poate crește, dacă nu sunt respectate măsurile de protecție a celor aflați în categoriile de risc: „Cu cât numărul de îmbolnăviri este mai mare, cu atât, automat, și numărul cazurilor de Terapie Intensivă va crește, pentru că așa zice statistica. Ar fi foarte bine dacă noi am avea inteligența să protejăm persoanele la risc, pentru că acestea ajung în secțiile de Terapie Intensivă. Chiar dacă avem o creștere a numărului de cazuri, pentru că lumea începe să aibă activitate, trebuie să protejăm în continuare persoanele la risc: bătrânii și persoanele cu comorbidități importante – diabet, obezitate. Obezitatea este un factor major de risc, şi nu numai în infecţia cu COVID, am observat şi în gripă. Majoritatea deceselor le-am avut la pacienţi cu obezitate şi diabet şi, consecutiv, acestea sunt şi cu tulburări cardiovasculare şi toate acestea dezechilibrează foarte mult organismul şi îl predispun la infecţii severe”.