Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să iei un credit ipotecar. Avantajele şi dezavantajele acestui tip de credit

Nicăieri nu e mai bine ca acasă, spune o vorbă din bătrâni. Iar zicala asta este cu atât mai adevărată cu cât eşti mai ataşat de locuinţa respectivă. Cu certitudine, toţi suntem ataşaţi de căsuţa bunicilor, de casa părintească, să nu mai vorbim de casa în care locuim cu partenerul de viaţă, dar nu vom putea dezvolta niciodată acelaşi ataşament vizavi de o locuinţă în care stăm cu chirie sau în gazdă.

17 mart. 2024, 09:34
Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să iei un credit ipotecar. Avantajele şi dezavantajele acestui tip de credit

Din păcate, să-ţi ai propria locuinţă nu este chiar floare la ureche. Moştenirile nu cad chiar din cer, aşa că nevoia de credite ipotecare este într-o continuă creştere, în condiţiile în care aproape nimeni nu-şi permite să-şi cumpere nici măcar o banală garsonieră cu banii jos.

Principalul avantaj al creditului ipotecar

Aşa că, pentru mulţi români, singura soluţie ca să-şi vadă visul cu ochii este accesarea unui credit ipotecar. Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o instituție financiară, precum o banca sau o societate de credit, care este garantat de o ipotecă asupra unei proprietăți imobiliare. În schimbul sumei împrumutate, beneficiarul creditului se angajează să plătească rate periodice, pe o perioada prestabilită.

Citeste si Cum îți poți pierde locuința cumpărată prin credit Noua Casă. Care sunt pașii și cum poți evita acest lucru

Principalul avantaj al acestui tip de credit este acela că îți oferă posibilitatea de a-ți achiziționa propria locuința, chiar dacă nu ai suficienți bani economisiți pentru a plăți integral prețul acesteia. Sigur, ratele se pot întinde şi pe 30-35 de ani, această perspectivă nefiind chiar confortabilă. Totuşi, cum alte variante nu prea există, eşti evoit să faci acest compromis.

Cu ajutorul creditului ipotecar îţi poţi achiziţiona nu doar locuinţe gata construite, ci şi terenuri pe care să construieşti ulterior.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să iei un credit ipotecar

Ca să poţi accesa un credit ipotecar, trebuie să îndeplineșți cinci condiții obligatorii, pe care orice bancă ţi le cere. Pe lângă acestea, fiecare instituţie financiară mai poate veni cu propriile condiţii:

  • cetăţenie sau rezidenţă în România;
  • vârstă minimă 18 ani (dacă optezi pentru perioada maximă de contractare, respectiv 35 de ani, trebuie să te încadrezi în limita de vârstă de 70 de ani la data achitării ultimei rate la credit);
  • să fii angajat sau să dispui de venituri lunare permanente, indiferent că vorbim de salarii, pensii, chirii, dividende, diurne, câștiguri obținute prin intermediul unui PFA;
  • vechimea la locul de muncă, cerințele la acest capitol fiind diferite de la o banca la alta;
  • să dispui de un avans minim care reprezintă un procent din suma totală a imobilului sau a terenului. Avansul minim diferă de la o banca la altă;
  • nu trebuie să ai datorii active sau credite neachitate la dată scadență.

Citeste si Diferența dintre Noua Casă și creditul ipotecar! Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință