Ce conține, de fapt, pateul de porc. Românii trebuie să afle ce cumpără de la Lidl, Kaufland sau orice magazin

Pateul este unul dintre produsele pe care românii le preferă, mulți dorind să opteze pentru un aliment sănătos și gustos.

18 oct. 2022, 19:46
Ce conține, de fapt, pateul de porc. Românii trebuie să afle ce cumpără de la Lidl, Kaufland sau orice magazin

Studiile efectuate de Protecția Consumatorilor, pe baza etichetelor afișate de producători, arată că pateul de ficat din comerțnu este nici de departe un aliment sănătos. Specialiștii nu încurajează consumul acestui produs, dar fiecare cetățean are dreptul de a face o alegere în cunoștință de cauză.

Pateul poate conține, de fapt, o multitudine de aditivi, în  funcție de producător.

Cât ficat conține, de fapt, pateul de porc

Potrivit studiului făcut de Protecția Consumatorilor, pe baza a 40 de produse care se regăsesc în magazinele alimentare și supermarketurile frecventate de români, precum Lidl, Carrefour, Auchan, Selgros, Auchan România, Scandia Food SRL, rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Produsele de acest fel conțin o cantitate mică de ficat de porc, mai exact, între 15-47%, în funcție de producător. Printre produsele de bază identificate, din punct de vedere al ingredientului principal, 45% au în compoziție apă, 37,5% ficatul de porc, 12,5% slănină și 5% alt tip de carne.

Un procent de 72,5% dintre produsele analizate conțin aditivi alimentari, numărul acestora variind între 1-6, diferit de la un producător la altul. Așadar, 5% din produse au în compoziție șase E-uri, 7,5% au cinci E-uri, 5% dintre produse conțin patru E-uri, 2,5% au în compoziție trei E-uri, 27,5% au două E-uri, 25% conțin un aditiv, și doar 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri.

Pateul cu cei mai mulți aditivi este cel produs de Bucegi, potrivit infocons.ro, cu șase aditivi, urmat de Bucegi pate de porc cu unt, cu același număr de aditivi.

Pateurile care conțin cinci aditivi sunt Antrefrig pate porc picant, Antrefrig pate porc și Atelier Medias pate porc.

Pe lista produselor cu patru aditivi se regăsesc Mandy foods pate de porc picant, Pikok Pate de porc țărănesc, iar produsul Pikok cu șuncă și ficat de porc are în compoziție numai trei aditivi.

Citește și: Scumpirile îi determină pe români să cumpere mai puţine alimente. Eurostat: în 2021, unul din trei români a suferit lipsuri materiale severe

Care este pateul care conține mai puțin de trei aditivi

Cei ce consumă Ardealul Fainoșag pate porc cu carne de curcan și roșii uscate au făcut o alegere mai sănătoasăm produsl având în compoziția sa doar doi aditivi. Lista continuă cu Moldova în bucate pate de porc cu ficat din belșug, Topseller pate de masă porc, Auchan pate cu ficat de porc, Auchan pate cu porc, Auchan pate cu porc și ardei roșu, Winny pate cu ficat de porc, Vescar pate cu ficat de porc, Sadu pate de porc, Proxi pate porc, Pikok Pate de porc cu piper verde.

Produsele care conțin un singur aditiv sunt Carrefour Pate cu ficat de porc, Moldova în bucate pate de porc, Vescar pate cu ficat de porc, Sadu pate de porc mai bogat în ficat, Bucegi pate intens de porc, Cora pate cu ficat de porc, Casa gustului pate de porc, Mega Image pate cu ficat de porc, Baroni Pate de porc și Pikok Pate de porc integral.

Pateul cu zero aditivi

Există și pateuri care nu conțin deloc aditivi. Pe această listă se regăsesc Antrefrig Stil Retro, Ardealul Fainoșag pate porc, Ardealul Fainoșag ca pe vremuri pate porc, Ardealul Fainoșag pate porc picant, Capricii și Delicii pate de porc, Drag de România pate de porc, Scandia Sibiu pateul casei de porc, Scandia Sibiu pate de porc și Hame Select pate porc.

Deci, 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250), 31,03% carmina (E120), 13,79% d caragenan (E407) și 13,79% trifosfați de sodiu (E451).

Fiecare cetățean trebuie să analizeze deciziile pe care le face, alegerea unui produs mai sănătos putând aduce beneficii semnificative organismului, pe termen îndelungat.

Citește și: Klaus Iohannis: Nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raţionaliza alimentele