Ce crede Alexandru Rafila despre relaxarea măsurilor în București. Mesaj pentru Vlad Voiculescu

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și deputat PSD, a comentat decizia Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență de a relaxa parțial măsurile anti-COVID-19 în Capitală. Rafila a avut şi un mesaj pentru ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după ce acesta a cerut amânarea relaxării măsurilor în contextul apariţiei tulpinii SARS-COV2 din Marea Britanie şi în Bucureşti şi pe motiv că datele despre testele efectuate în Capitală și numărul de cazuri nu reflectă realitatea.

22 ian. 2021, 17:10
Ce crede Alexandru Rafila despre relaxarea măsurilor în București. Mesaj pentru Vlad Voiculescu
Ce crede Alexandru Rafila despre relaxarea măsurilor în București. Mesaj pentru Vlad Voiculescu

Aproximativ 20% dintre români au trecut deja prin experiența Covid, a declarat medicul Alexandru Rafila, senator PSD și reprezentant al României în OMS.

Alexandru Rafila spune, după ce Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis relaxarea măsurilor anti-COVID-19 în Bucureşti, că „asistăm la o aparentă reducere a numărului de cazuri și, în mod evident, dacă se iau deciziile de relaxare, se ține cont de acest număr de cazuri aparent redus” şi că „puteam face, astăzi, aprecieri, a situației următoare, dacă am avea o radiografie fidelă a actualei situații, pe care, în mod evident, nu o avem”.

„Sigur, nu sunt ghicitor ca să știu ce se va întâmpla în următoarea perioadă, mai ales că nu plec de la niște premise asupra cărora să fiu sigur. Discutăm despre faptul că, în România, circulă de mai multă vreme această tulpină, pentru că deja avem două-trei săptămâni sau chiar mai mult de când a fost descoperită o persoană din județul Giurgiu.

Asistăm la o aparentă reducere a numărului de cazuri și, în mod evident, dacă se iau deciziile de relaxare, se ține cont de acest număr de cazuri aparent redus. Iar impactul potențial al noii tulpini nu a fost până acum constatat. Eu cred că puteam face, astăzi, aprecieri, a situației următoare, dacă am avea o radiografie fidelă a actualei situații, pe care, în mod evident, nu o avem.”, a spus medicul Alexandru Rafila, la Antena 3.

Alexandru Rafila, mesaj pentru Vlad Voiculescu: „Această lamentare nu are niciun fel de legătură cu realitatea”

Alexandru Rafila a vorbit şi despre faptul că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu a susţinut relaxarea măsurilor în Municipiul București pe motiv că datele despre testele efectuate și numărul de cazuri nu reflectă realitatea.

„Ministrul Sănătății nu înțeleg de ce pune la îndoială datele. Dansul are toate pârghiile că să nu le mai pună la îndoială și mai ales că să nu ne mai pună pe noi la îndoială. Coordonează întreagă activitatea legată de stare și cred că deja era suficient timp că aceste lucruri să devină funcționale de la instalarea noului Guvern.

Această lamentare nu are niciun fel de legătură cu realitatea, pentru că realitatea aceasta este: Dânsul are pârghiile necesare să organizeze în așa fel activitatea încât să putem, într-o săptămâna sau două, să avem o radiografie fidelă a situației epidemiologice din țară.”, a mai spus Alexandru Rafila.

Relaxarea măsurilor anti-COVID în Bucureşti, DE LUNI. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

Comitetul Municipiului Bucureşti a decis ridicarea parţială a restricţiilor anti-COVID-19, dar de luni şi nu din această seară, a anunţat prefectul Capitalei Traian Berbeceanu. Decizia de relaxare parţială a măsurilor anti-COVID-19 a fost luată cu 47 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi o abţinere.

„În Municipiul București azi am înregistrat o rată de infectare de 2,52. E a treia zi consecutivă sub 3 la mie, fapt pentru care a trebuit să convocăm Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
S-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%. Programul va fi între 6 și 21. În sălile de spectacol, cinematografe publicul va putea intra în limita a 30% din capacitate”, a anunţat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

„Recomandăm cetăţenilor prudenţă. Măsurile se vor relaxa parţial de luni. Am considerat necesar ca toţi operatorii să aibă timpul necesar organizării activităţii. Anterior ședinței am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei, IGSU, am hotărât intensificarea controalelor”, a mai spus prefectul.

Traian Berbeceanu a confirmat şi primirea unei scrisori din partea ministrului Sănătăţii, prin care recomanda amânarea relaxării măsurilor.

„Chiar înaintea ședinței, am primit o adresă de la MS prin care ni se făcea recomandarea să amânăm relaxarea. Noi însă suntem aici să luăm în considerare aceleași cifre și aceiași indicatori pe care i-am luat în considerare când am impus restricțiile. Cifrele privind incidența sunt furnizate de INSP și DSP”, a mai precizat prefectul Traian Berbeceanu.

Raed Arafat, după relaxarea măsurilor anti-COVID: „Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași. Fără nunţi şi botezuri, şcoli deschise după cele trei scenarii”

Şeful DSU anunţă că restaurantele din Bucureşti se deschid doar pentru luat masa, în număr limitat, nu pentru nunţi şi botezuri. De asemenea, masca de protecţie rămâne obligatorie în toate spaţiile închise şi deschise.

„Incidențele care au fost stabilite prin HG sunt de 1,5 la mie, între 1,5 și 3 și peste 3. La nivel național s-a lucrat până acum pe baza acestor incidențe. Sunt localități care intră și ies de sub incidențe pe baza HG. Situația în baza legislației existente și a procedurii care a fost creată și care a arătat că am reușit să ținem situația sub control, s-a luat decizia de azi și cu amânare pentru luni ca să vedem cum evoluează lucrurile și să evităm aglomerația de mâine, de weekend. Decizia de acum e de a relua unele activități, a precizat Raed Arafat.

„Horeca trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30%, nu 50, nu mai mult. una la 3 mese. Până la ora 21 seara. Rămân botezuri, nunți interzise. Numai de luat masa și în număr limitat. Dacă se va observa că începe o creștere, această măsură poate să fie inversată și să fie închis totul peste tot. Din punctul nostru de vedere, important ca populația să înțeleagă cât de importantă e respectarea regulilor. Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași: mască, distanțare, limitarea deplasărilor. Dacă se va întâmpla să vedem că situația nu mai e controlabilă cu aceste incidențe stabilite anul trecut, se poate modifica hotărârea de guvern.

Până acum am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună decât alte țări. Sunt cazuri care nu se raportează. unii fac teste antigenice acasă și sunt pozitivi și rămân acasă. Unii poate că nu respectă regulile. Testele PCR suntem pe la 30.000. rata de pozitivare e la un nivel mai mic decât înainte. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația: ocuparea paturilor de ATI. A rămas pe un platou și are o scădere. Are o scădere lentă, dar e o scădere. Locurile intermediare din spitale – în scădere”, a mai spus şeful DSU, Raed Arafat.

Relaxarea măsurilor anti-COVID în Bucureşti. Raed Arafat: „La acest moment școlile merg mai departe în scenariile pe care le știm”

„Tulpina nouă poate oricând să preia controlul și să crească din nou vertiginos infectările. Măsura luată de comitetul pe București este reversibilă la orice moment la care se va observa că e necesar. Responsabilizarea operatorilor economici să respecte regulile. Dacă vor să rămână deschise, acest lucru depinde de modul în care aplică regulile și toate măsurile. În toată țara există un număr de cazuri peste nr raportat care nu știm cât este.

Sunt oameni cu simptome ușoare care nu se testează, asimptomatici care nici nu știu că au virus și cei care se testează cu testele PCR și antigenice care se raportează. E aproape imposibil să știi cazurile de oameni care se testează acasă.
retragerea testelor rapide de la farmacii nu garantează că toți care au simptome se vor testa.Masca rămâne obligatorie și va rămâne obligatorie o bucată de timp și eu consider cea mai bună măsură și cred că a ajutat cel mai mult la controlul lucrurilor.

Testele rapide dacă sunt pozitive înseamnă sigur că ești pozitiv. Dacă e negativ, e un procent de fals negativ și atunci pentru persoanele care se testează acasă și au simptome și au test negativ să meargă să facă test PCR. La acest moment școlile merg mai departe în scenariile pe care le știm”, a mai declarat şeful DSU.