Ce despăgubiri va primi un român cu mașina asigurată la Allianz-Țiriac, după avalanșa de la Cabana Capra

Cât va plăti Allianz-Țiriac pentru o daună totală pentru o asigurare CASCO la o mașină avariată în avalanșa de la Cabana Capra.

06 mart. 2023, 18:04
Ce despăgubiri va primi un român cu mașina asigurată la Allianz-Țiriac, după avalanșa de la Cabana Capra
Șoferi despăgubiți după avalanșa de la Cabana Capra

Allianz-Țiriac va plăti pentru o asigurare CASCO la o mașină Toyota Yaris din 2013, avariată în avalanșa de la Cabana Capra, o despăgubire în valoare de 5.000 de euro, pentru daună totală.

„Riscul de avalanșă era acoperit pe CASCO, și chiar dacă situaia naște interpretări, noi le interpretăm în favoarea clientului”, a declarat Virgil Șoncuntean, CEO Allianz-Țiriac Asigurări.

Poliția a deschis un dosar penal în urma avalanșei de la Cabana Capra și îi caută pe șoferii mașinilor avariate, după ce aceștia au pătruns pe un drum închis circulației publice. În funcție de contractul de asigurare, șoferii ar putea fi sau nu despăgubiți.

Citește și: Cod roșu de avalanșă în Carpații Meridionali. Șoferii care au urcat cu mașinile la Cabana Capra vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile și vor fi amendați

„Acoperirea riscurilor diferă de la un asigurător la altul și chiar la același asigurător pot exista mai multe feluri de contracte CASCO cu acoperiri suplimentare. De exemplu, un contract standard poate să nu acopere aspirația apei în motor, însă pe baza unei prime suplimentare și în baza unor condiții speciale suplimentare acest risc poate fi acoperit. La fel și în alte situații.

Ca atare, pentru a vedea ce riscuri sunt acoperite în situația descrisă de dumneavoastră, ar trebui văzut dacă vehiculele respective sunt asigurate CASCO și dacă da, trebuie văzut ce anume conțin aceste contracte la excluderi.

Dacă situația descrisă (acces pe un drum închis circulației publice) nu este la excluderi speciale sau dacă nu se încadrează la o altă excludere generală, asigurătorul va fi obligat să acopere daunele.
Așadar, totul depinde de riscurile acoperite prevăzute în contract și de excluderi, iar o precizare asupra acoperirii sau respingerii daunelor nu poate fi făcută decât după ce se analizează contractele de asigurare CASCO (dacă acestea există).

Poate apărea inclusiv situația în care contractul unui asigurat acoperă situația respectivă, iar contractul altuia nu o acoperă. Deci totul depinde de condițiile contractuale ale fiecărui asigurat”, au declarat oficialii ASF, pentru HotNews.

Potrivit principalilor asiguratori auto, totul depinde strict de condițiile din cantractul de asigurare CASCO.

Allianz-Țiriac Asigurări, cu o cotă de piață de 19,24% pe piața asigurărilor generale (incluzidv RCA și CASCO), spune că asigurările sale acoperă și astfel de situații.

„Pachetul de asigurare auto complet (CASCO și RCA) oferit de Allianz-Țiriac acoperă o gamă amplă de riscuri care pot produce daune autoturismelor, de la avariile cauzate de fenomene naturale, precum furtună, avalanșă sau grindină, până la avariile produse în trafic sau cele produse în parcare, cu autor necunoscut.

Asigurarea se poate activa, în funcție de tipul de produs al asiguratului, și în cazul menționat, avarii provocate de avalanșă. De asemenea, asigurarea Allianz-Țiriac poate acoperi și pagubele produse în parcarea în care s-a produs avalanșa, înainte sau după introducerea interdicțiilor legale. Riscul de avalanșă este inclus în contractul de asigurare Allianz-Țiriac, iar în cazul de față compania va aplica strict prevederile contractului de asigurare.

Citește și: FOTO şi VIDEO: O avalanşă a îngropat cabana Capra în nămeţi. Circulaţie închisă sau restricţionată pe tronsoane din A1

Ca principiu, asigurarea este menită să protejeze patrimoniul asiguratului de situații neprevăzute, responsabilitatea pentru eventuale încălcări ale unor reglementări legale este a asiguratului care, în situația în care este dovedit vinovat, este sancționat, conform legislației în vigoare. Altfel spus, asigurarea nu îl derobează de responsabilitate pe asigurat.

Asiguratorul nu se poate substitui autorităților statului – dacă există o culpă, acesta este sau va fi sancționat corespunzător de autoritățile competente. Spre exemplu, în funcție de caz, poliția ridică permisul de conducere sau aplica amenzi contravenționale, judecătorul hotărăște o condamnare conform legii, etc”, spun oficialii Allainz-Țiriac Asigurări.

Dosar penal după avalanșa de la Cabana Capra

Poliția Argeș a deschis luna trecută un dosar pentru înșelăciune după ce peste 70 de persoane au rămas izolate la Cabana Capra de pe Transfăgărășan după producerea avalanșe, după ce acestea au ajuns acolo pătrunzând pe un sector de drum îbchis circulației.

Conform IPJ Argeș, Transfăgărășanul este închis traficului de la kilometrul 104, de la 30 octombrie 2022, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7. Chiar dacă drumul era închis în momentul avalanșei, la cabană se aflau 72 de persoane, dintre care 57 erau turiști și 15 angajați ai complexului.