Ce detestă cel mai mult patronii la angajații din România / Noua metodă de depistare a minciunilor, la interviu

80% dintre dintre românii care se prezintă la interviuri strecoară cel puțin o minciună, arată mai multe studii realizate de-a lungul timpului, confirmate de profilerii din țara noastră. Pentru a depista semnele suspecte, unele companii apelează la „detectorii umani de minciuni".

06 apr. 2023, 12:09
Ce detestă cel mai mult patronii la angajații din România / Noua metodă de depistare a minciunilor, la interviu

Gesturile involuntare îi trădează pe cei care se prezintă în fața recrutorului la interviu. Iată cum a decurs procesul de recrutare pentru Denisa, o candidată în vârstă de 24 de ani, care-și dorește un loc de muncă într-un departament de marketing.

Profilerul Paul Herinean, care este și director al unei firme de recrutare, a depistat vulnerabilitățile candidatei:

„Ai avut un gest de uşoară anxietate, ţi-ai mângâiat mâna, după care ai avut tendinţa să duci mâna la gură sau la nas, pentru că eşti probabil în discuţii cu alţi angajatori.

Dar mi-a plăcut foarte mult că tu te-ai controlat la jumătate, probabil ai realizat acest aspect şi ai încercat să îl ascunzi”, a comentat Paul Herinean, potrivit Observator.

 

Care sunt principalele probleme ale angajaților din România, potrivit angajatorilor

 

Specialistul HR a fost învățat să citească limbajul nonverbal care îi poate scăpa unui angajator într un interviu clasic. A lucrat 15 ani a muncit în Serviciul Român de Informaţii (SRI), unde a studiat toate aceste tehnici. Poate detecta secrete de serviciu, interese proprii ale angajaţilor şi chiar posibile acţiuni de spionaj economic.

Companiile pot apela şi la un test clasic cu poligraful, dar numai cu acordul candidaţilor. Codul Muncii nu îi obligă pe salariaţi să accepte acest test.

Anca Preda este reprezentanta unei companii cu peste 600 de angajaţi. Ea susține că nu există lună în care candidaţii să nu încerce să fenteze testele.

Marius Porojan, directorul unei companii din HR, a subliniat care sunt cele mai mari probleme ale angajaților români: „Pauzele de ţigară extrem de dese, problemele pe care le au cu băncile. A treia problemă ar fi probabil lipsa de implicare”.

Profilerii sunt folosiţi de marile companii şi atunci când negociază contracte de fuziune sau achiziţie, dar şi de ţări pentru a stabili relaţii comerciale, precizează sursa citată.