Ce doreşte Ucraina de la Rusia. Negociatorul-șef al lui Volodimir Zelenski a anunţat toate detaliile

Mihailo Podoliak, negociator-şef şi consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a dezvăluit că Ucraina dorește un mecanism precis menit să îi garanteze securitatea în viitor. Acesta a spus că tratativele ar putea include și o "întâlnire specială" între președinții rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

17 mart. 2022, 22:33
Ce doreşte Ucraina de la Rusia. Negociatorul-șef al lui Volodimir Zelenski a anunţat toate detaliile
Ce doreşte Ucraina de la Rusia

Ce doreşte Ucraina de la Rusia. Negociatorul-șef al lui Volodimir Zelenski a anunţat toate detaliile. „O încetare a focului şi retragerea trupelor ruse sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuși, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina. Partenerii noştri, inclusiv Polonia, participă, de asemenea, indirect, pentru că, în final, nu va trebui doar să semnăm un tratat. Dorim să dezvoltăm un mecanism concret care să ne garanteze securitatea în viitor”, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu pentru presa poloneză.

Ce doreşte Ucraina de la Rusia. Negociatorul-șef al lui Volodimir Zelenski a anunţat toate detaliile

„Deocamdată, atât delegația rusă cât şi cea ucraineană se mențin pe poziții. Reconcilierea diferențelor ar putea dura de la câteva zile până la o săptămână şi jumătate. În acest timp, ar trebui să avansăm către încheierea unui acord de pace. Ceea ce urmărește Ucraina este să se asigure că un acord va cuprinde un plan detaliat şi fundamentat din punct de vedere legal pentru retragerea trupelor ruse şi că acest acord este sprijinit de partenerii internaționali ai țării noastre”, a mai spus omul de încredere al lui Volodimir Zelenski.

Arnold Schwarzenegger, ultimatum pentru Vladimir Putin! Ce le-a transmis celebrul actor fanilor săi din Rusia VIDEO

„Tocmai statele străine sunt cele care ar urma să garanteze implementarea prevederilor din acord şi securitatea Ucrainei în viitor. Aceasta este o formulă inovativă, al cărei autor este președintele Volodimir Zelenski. Ea ar putea deveni o bază pentru stabilirea unui sistem de securitate absolut nou în Europa”, a mai precizat Mihailo Podoliak, care a adăugat: „Putem discuta orice chestiune, dar nu vom accepta niciun ultimatum! Un acord trebuie să țină cont, în primul rând, de interesele Ucrainei, care a suferit distrugeri enorme provocate de Federația Rusă”.

Potrivit oficialului ucrainean, în prezent se caută o „formulă legală” cu privire la statutul regiunilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

Motivul enigmatic pentru care Klaus Iohannis nu îi rostește numele lui Vladimir Putin. De ce s-ar teme preşedintele României: „Ar fi o naivitate incredibilă!”

În schimb, pentru a face pace cu Ucraina, Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate în 2014 şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk.