Vrei să munceşti în străinătate? Ghidul tău

Persoanelor care îşi caută un loc de muncă în străinătate, reglementările europene le conferă o serie de drepturi de şedere. De aceea, este foarte important ca, în calitate de cetăţean al UE, să ştiţi că dreptul de a vă căuta un loc de muncă în altă ţară europeană vă este garantat.

28 ian. 2014, 08:06
Vrei să munceşti în străinătate? Ghidul tău

Dacă nu rămâneţi în ţara din UE  în care vă căutaţi un loc de muncă pentru mai mult de 6 luni, nu aveţi nevoie decât de o carte de identitate sau un paşaport valabil, scrie cugetliber.ro.

Persoanele care îşi caută un loc de muncă nu sunt nevoite să se înscrie în registrul de populaţie în primele 6 luni de şedere. În unele ţări din UE, trebuie totuşi să vă semnalaţi, iar dacă vă uitaţi documentele de identitate acasă, aţi putea fi amendat sau reţinut temporar, dar nu puteţi fi expulzat doar din acest motiv.

Dacă primiţi indemnizaţie de şomaj în ţara noastră, va trebui să vă înregistraţi la Oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara gazdă. În acest caz, dumneavoastră şi membrii familiei beneficiaţi în continuare de sistemul de securitate socială din ţara de origine, inclusiv în ceea ce priveşte costul serviciilor medicale.

Cetăţenii anumitor ţări beneficiază în continuare de sistemul de securitate socială din ţara de origine, chiar dacă nu primesc şomaj. Pentru a afla dacă este şi cazul dumneavoastră, consultaţi autorităţile locale înainte de a pleca din ţară. Se recomandă să folosiţi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), din simplul motiv că uşurează procedurile administrative.

Alte drepturi ale romînilor în străinătate aici.