Dreptul la şomaj, restricţionat pentru români în Marea Britanie. Care este reacţia MAE

Românii care vor să lucreze în Marea Britanie au primit miercuri o veste proastă, premierul David Cameron anunţând că solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde, începând de la 1 ianuarie, ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Regatul Unit.  

RomaniaTV.net
18 dec. 2013, 17:20
Dreptul la şomaj, restricţionat pentru români în Marea Britanie. Care este reacţia MAE

În replică la poziţia Executivului britanic, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că România analizează măsurile luate de David Cameron de restricţionare a accesului la ajutoarele de şomaj, dar, potrivit informaţiilor existente, ele îi vizează pe toţi europenii, inclusiv pe britanicii care revin în Marea Britanie.

„Ministerul Afacerilor Externe a fost informat de către partenerii britanici, cu care se află în legătură permanentă, referitor la măsurile anunţate de premierul David Cameron marţi, 17 decembrie, privind restricţionarea accesului cetăţenilor UE la ajutorul de şomaj pentru primele trei luni de la momentul în care ajung în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă”, se arată în răspuns.

Potrivit MAE, din informaţiile existente la acest moment, „măsura îi vizează pe toţi cetăţenii UE, inclusiv pe cei britanici, care revin în Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă”.

Autorităţile române sunt în curs de analiză a acestor măsuri, mai precizează sursa citată.

Totodată, MAE reaminteşte că măsurile anunţate de autorităţile britanice sunt urmărite de Comisia Europeană, care are „competenţa şi obligaţia de a se pronunţa, în calitatea sa de Gardian al Tratatelor, asupra oricăror măsuri care ar putea contraveni dreptului comunitar”.