Ce e de făcut ca găinile să nu mai mănânce ouă. Trei metode eficiente de a descuraja acest obicei dăunător

Foarte mulți fermieri se confruntă cu problema că găinile mănâncă ouă și nu știu cum să le dezobișnuiască să facă acest lucru.

13 apr. 2022, 21:40
Ce e de făcut ca găinile să nu mai mănânce ouă. Trei metode eficiente de a descuraja acest obicei dăunător

Ce e de făcut ca găinile să nu mai mănânce ouă.

Există o metodă total neadecvată la care apelează unii. Și anume tăierea ciocului găinii. Sunt și alte metode care nu presupun gesturi așa de dure.

De ce mănâncă găinile ouă

În primul rând, găinile se apucă să mănânce ouă din cauza lipsei de calciu. Păsările nu ar trebui să se hrănească cu ouăle lor, deoarece acest lucru ar reprezenta un risc pentru supraviețuirea speciei. Desigur, o găină ar trebui să aibă grijă de ouăle sale după ouat, pentru a asigura nașterea puilor săi.

Orice modificare a comportamentului obișnuit la un animal poate fi un simptom al dezechilibrului în corpul acestuia. Este foarte important să fim atenți dacă înregistrăm un comportament neobișnuit, ca să menținem sănătatea acestor păsări.

Cauzele consumului de ouă la găini:

  • Deficiențele nutriționale (furajul nu conține toate substanțele necesare pentru organismul păsărilor);
  • Lipsa sau insuficiența furajului (cantitatea);
  • Coaja slabă a ouălor (sau lipsa acesteia). Poate fi consecința unor boli infecțioase sau deficiențe nutriționale;
  • Numărul prea mare de păsări;
  • Deficiențe tehnologice (lipsa așternutului);
  • Probleme legate de cuibarele unde depun păsările ouă (lipsa așternutului moale, prea multă lumină).

Metodele prin care putem dezvăța găinile să mai mănânce ouă

Metoda 1

Mergeți la o farmacie veterinară și luați calciu furajer. În acest fel veți ajuta găina să nu mai mănânce ouă.

Metoda 2

Luați un ou de plastic și folosiți-l pe post de cuibar, iar pe celelalte le strângeți.

Metoda 3

O altă variantă ar fi construirea unui cuibar mai special. De regulă, este recomandat să existe câte un cuibar de 30cm x 30cm la fiecare cinci găini. Atunci când cuibarele sunt prea mici sau prea puține putem asista la strivirea sau spargerea ouălor. De asemenea, găinile pot deveni stresate sau agitate, lucru care va accentua procesul ciugulitului. Suntem siguri că doriți să reduceți spargerea ouălor și totodată șansele ca găinile să le prindă gustul. Astfel:

  • Cuibarele trebuie să fie amplasate la cel puțin 60 de centimetri de podea și la cel puțin 1 metru de stinghiile pe care stau găinile.
  • Mutați orice cloșcă (găină care insistă să stea pe ouă pentru a le cloci) din zona de cuibărire, pentru a obține mai mult spațiu.
  • Luați în calcul un cuibar care să permite ouălor să se rostogolească într-o tavă sau cutie în momentul în care găinile se ridică. Astfel, diminuați riscul ca ouăle să fie strivite sau sparte.

Citește și Ritual ciudat în noaptea nunţii. O mireasă a fost şocată când iubitul ei a făcut dezvăluireaCitește și Fructul banal pe care trebuie să-l consumi zilnic. Elimină toxinele din organism şi face minuni pentru sănătate