Ce efecte au cafeaua şi ceaiul asupra creierului

Potrivit mai multor studii recente cafeaua si ceaiul mentin sanatatea creierului si protejeaza impotriva unei afectiuni precum Alzheimer, Parkinson si depresie. Vestea este cu atat mai buna cu cat in lume sunt zute de milioane de oameni bautori de cafea sau cea. Desi exista si efecte secundare ale consumului de cafea precum insomnia, iritabilitatea sau spasmele musculare cand este bauta cu responsabilitate cafeaua (dar si ceaiul) au cateva beneficii pentru sanatate.

17 ian. 2016, 20:36
Ce efecte au cafeaua şi ceaiul asupra creierului

Un exemplu in acest sens, vine din Japonia unde s-a descoperit ca simplul miros al unor anumite boabe de cafea creste numarul undelor alpha din creier, unde asociate cu relaxarea si meditatia. De asemenea, cercetarea a demonstrat ca productivitatea si concentrarea sunt imbunatatite de cafea.

Un alt studiu a investigat legatura dintre depresie si consumul de cafea, ceai si bauturi dulci. Dupa urmarirea a aproximativ 300.000 de oameni, cercetatorii de la National Institutes of Health au determinat ca bautul cafelei este asociat cu un risc mai mic de depresie.

Potrivit Scientific American, „unele studii sugereaza ca iubitorii de cafea si ceai prezinta o rata mai redusa de declin cognitiv”. Oamenii de stiinta au mentionat ca „analizele s-au concentrat pe anumiti compusi din cafea si ceai care sustin ideea ca unele dintre acesti agenti chimici pot reduce riscul de Alzheimer si Parkinson”.

Ei au citat un studiu ce a fost publicat n 2015 in Neurobiology of Aging, in care cercetatorii au suplimentat dieta cobailor cu un compus din cafea.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO