Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent. Poți face economii considerabile dacă le înlocuiești

Dacă ai electrocasnice vechi în casă, acestea îți pot aduce facturi mai mari la energie în perioada următoare.

14 oct. 2022, 12:02
Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent. Poți face economii considerabile dacă le înlocuiești

Cei  mai mari consumatori de energie sunt frigiderele și mașinile de spălat mai vechi de 10 ani, ceea ce face ca efortul de economisire să fie în zadar. Cu siguranță înlocuirea acestora presupune un efort financiar, dar la finalul lunii facturile vor fi mai mici, făcând din asta o investiție bună pe termen lung.

Odată cu creșterea prețului la energie, românii caută variante de economisire. Deși se încearcă reducerea consumului de curent electric, electrocasnicele care au depășit o vechime de 10 ani poate împiedica acest efort.

Maria, o femeie care dorește să își reducă cheltuielile, a spus pentru Observator că preferă o astfel de investiție în detrimentul facturilor mari la energie.

„Am venit să îmi fac o idee aşa despre ce şi cum. Mă informez la operatorii de la magazin, sa-mi dea o idee despre consum. Oricum, caut ceva economic. Cum se zice vorba aceea. Dai un ban, dar stai în faţă. Şi este mai economic. Costă, dar facem un pic de economie”, a declarat femeia.

Experții spun că unele electrocasnice vechi pot umfla foarte mult facturile la energie, iar odată cu înlocuirea acestora, economiile pot fi substanțiale.

„După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetică poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic. Dacă optăm pentru cea mai eficientă clasă putem economisii până la mai bine de jumătate de preţ din factura aferentă acestui aparat electrocasnic”, explică Olivian Savin, expert în energie.

Citește și: Voucherele „Rabla pentru electrocasnice”, prea mici pentru români. Mulţi nu-şi permit să completeze suma pentru a cumpăra aparate noi

Un frigider din clasa F cu o capcitate de 330 de litri are un consum mediu anual de peste 300 de kwh și 25-30 kwh lunar. Același produs din clasa A, cinsumă cu 15 kwh mai puțin pe lună. Asta înseamnă că factura la energie va fi cu opt lei mai mică.

„ Avem produse eficiente energetic cu un consum de 60-70 de kwh pe an. În acelaşi timp un produs similar cu aceleaşi caracteristici, dar cu o tehnologie veche care este într-o clasă energetică mai de la coada clasamentului, poate ajunge la un cosnum de 300 de kwh pe an. Avem o diferenţă de undeva de 6 ori în consumul energetic al acestor produse”, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației de Reciclare.

Programul Rabla pentru Electrocasnice vine în sprijinul celor care vor să înlocuiască electrocasnice vechi, însă valoarea voucherului trebuie să reprezinte 30% din valoarea produsului, conform reprezentanților asociației.

„Noi propunem să facem un program similar pentru echipamentele eficiente energetic. Să vină cu un ajutor din partea statului care să reprezinte aproximativ 25-30% din valoarea echipamentului. Un ajutor considerabil care poate să determine cumpărătorii să ia un produs eficient energetic”, a adăugat Cristian Pocol.

Un frigider dintr-o clasă energetică mai puțin eficientă costă în jur de 1.700 de lei, pe cand unul din clasa A ajunge și la 4.000 de lei. În timpul primei sesiuni a Programului Rabla pentru Electrocasnice din perioada iunie-iulie 2022, au fost utilizate peste 65 de mii de vouchere dintr-un total de 136 de mii. Următoarea etapă va avea loc la sfârșitul anului.

Citește și: Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ministrul Mediului: „Este singurul program unde am dubii. Este o anomalie”