Voucherele „Rabla pentru electrocasnice”, prea mici pentru români. Mulţi nu-şi permit să completeze suma pentru a cumpăra aparate noi

Voucherele "Rabla pentru electrocasnice" ar trebui să fie mai mari pentru că nu mulţi români îşi permit să completeze suma acordată de stat pentru a achiziţiona aparate electrocasnice noi care ar duce la eficientizarea consumului de energie. Afirmația a fost făcută de Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, organizație care se ocupă de colectare și reciclare.

13 oct. 2022, 14:28
Voucherele „Rabla pentru electrocasnice”, prea mici pentru români. Mulţi nu-şi permit să completeze suma pentru a cumpăra aparate noi

Deşi s-a bucurat de o mare popularitate, iar voucherele acordate de guvern prin programul „Rabla pentru electrocasnice” s-au epuizat în unele cazuri în doar câteva minute, programul nu a produs efectele scontate, consideră reprezentanții Asociației RESPO DEEE, organizație care se ocupă de colectare și reciclare. Motivul este unul surprinzător. Deşi au luat vouchere, mulţi români nu le-au folosit pentru că preţul produselor electronice din clase de energie eficientă este ridicat şi mulţi români s-au trezit în faţa faptului că nu au avut bani să completeze suma necesară achiziţionării pe lângă voucherul de 400 sau 500 lei.

Citeşte şi: Noi vouchere pentru elevii din România. La ce pot fi folosiţi banii primiţi

“Dacă dai un voucher de 400 lei pentru cumpărarea unui frigider ce costă 4500 lei, atunci cei mai mulți vor renunța la această facilitate pentru că nu-și pot permite să plătească diferența de 4100 lei. Dacă însă valoarea voucherelor ar crește și ar ajunge, spre exemplu, la 2500 lei, atunci realitatea ar fi cu totul diferită.

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost definit ca fiind unul care urmăreste eficiența energetică, dar, în realitate, cel mai mare beneficiu a fost doar că s-au colectat deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) din casele românilor.

Acum, dacă luăm în calcul că doar 40% din vouchere emise au fost folosite, putem să spunem că programul a fost un eșec din punctul de vedere al eficientizării consumului de energie la electrocasnice, iar, luând în calcul colectarea DEEE-urilor, s-a ajuns la un cost de colectare de 16 RON/kg, ceea ce a creat multe probleme, per ansamblu, în toată piața de colectare.

Citeşte şi: Statul crede că o familie poate trăi decent în România cu 11 lei/zi. Specialiștii îl contrazic: ”Nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri”

În concluzie, ajutorul acordat prin programul Rabla este prea mare pentru colectarea DEEE-urilor și prea mic pentru a încuraja înlocuirea electrocasnicelor energofage.

Pentru a ajunge la un nivel de eficiență, trebuie ca acest ajutor să reprezinte o pondere de aproximativ 30% din valoarea produselor, așa cum s-a făcut în cazul EV, unde avem cea mai mare sumă de ajutor din partea statului din Uniunea Europeană”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, pentru Adevarul.