Ce este interzis să faci a doua zi de Paşte. Tradiţii şi superstiţii pentru Lunea Luminată

A doua zi de Paște, cunoscută și sub numele de Lunea Luminată, este marcată de o serie de tradiții și superstiții care aduc în centrul atenției moștenirea creștină strămoșească. În această zi, se crede că porțile Raiului sunt deschise, iar credința și obiceiurile populare dau culoare și semnificație fiecărui gest.
Filip Stan
05 mai 2024, 23:35
Ce este interzis să faci a doua zi de Paşte. Tradiţii şi superstiţii pentru Lunea Luminată
Ce este interzis să faci a doua zi de Paşte. Tradiţii şi superstiţii pentru Lunea Luminată

Ce este interzis să faci a doua zi de Paşte. Potrivit credinței populare, cei care trec în neființă în această zi nu mai sunt supuși Judecății Divine, ci ajung direct în Rai. De asemenea, cei născuți în această zi sunt considerați binecuvântați, având parte de o viață plină de lumină și har.

Una dintre tradițiile cele mai întâlnite este stropirea casei cu agheasmă, ca o formă de protecție împotriva spiritelor rele. De asemenea, este obicei ca rudele să se viziteze reciproc, iar gazdele să ofere ceva de băut oaspeților lor.

În această zi, se practică și obiceiul „umblatului cu pască”, prin care se vestesc Învierea și bucuria acestei sărbători. Astfel, finii merg în vizită la nașii lor, aducând cu ei daruri tradiționale precum pască, colaci sau ouă roșii.

Citeşte şi: Motivul pentru care este importantă lumânarea de Paște. Unde trebuie să stea în casa ta după Înviere

Tradițiile din diverse regiuni ale țării aduc și alte practici specifice. De exemplu, în Transilvania se ciocnesc ouăle „cap cu dos”, iar gospodinele evită să măture sau să gătească în această zi. În unele zone, tinerii își stropesc aleasa inimii cu apă, iar fetele îi stropesc pe băieți cu parfum.

În alte regiuni, precum Șcheii Brașovului sau Valea Sebeșului, se desfășoară obiceiuri vechi transmise din generație în generație. Junii îmbrăcați în costume tradiționale merg la casele fetelor nemăritate, iar în unele sate se sărbătorește „Plugarul”, o serbare folclorică specifică, la care participă toată suflarea satului, rolul principal revenindu-i tânărului care a ieşit primul la arat. Ceremonialul începe cu alegerea plugarului, apoi fetele împletesc legături din grâu verde, cu care va fi împodobit acesta.

În comuna Şuşag, judeţul Alba, există un obicei despre care localnicii spun că este unic în România, „statul la vase”, tradiţie ce se păstrează încă pe Valea Sebeşului. În cea de-a doua zi de Paşte, tinerii căsătoriţi în ultimul an trebuie să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la masă în curtea bisericii din localitate, aşteptând ca rudele şi prietenii să le aducă diverse cadouri utile pentru gospodărie, scrie EVZ.

Citeşte şi: Calendar ortodox mai 2024. Sărbători religioase în mai 2024. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Paşte, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

O altă tradiţie care dăinuie de mai bine de trei sute de ani în satul Mocod, comuna Nimigea (Bistriţa-Năsăud), este „Craii de la Mocod” . Astfel, în a doua zi de Paşte sunt aleşi cei mai harnici doi tineri din localitate, care sunt numiţi „crai” şi care au dreptul să îi pedepsească pe alţi doi feciori leneşi.

Aceste tradiții și obiceiuri îmbină credința, spiritualitatea și moștenirea culturală, oferind comunităților ocazia de a celebra împreună și de a transmite mai departe valorile și învățăturile strămoșești.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'