Ce este mapa electronică a cetățeanului, care va veni la pachet cu cartea electronică de identitate. Când va fi disponibilă

Cartea electronică care va fi emisă în vara acestui an va veni însoţită de o mapă electronică. Aceasta reprezintă un spațiu digital în care vor fi stocate documentele scanate prezentate, în original, de cetățean, imaginea facială și semnătura acestuia.

11 ian. 2023, 22:50
Ce este mapa electronică a cetățeanului, care va veni la pachet cu cartea electronică de identitate. Când va fi disponibilă

Mapa electronică a cetățeanului este gestionată prin intermediul Sistemului Național Informatic de Evidență a Persoanelor controlată de MAI. Cetăţeanul nu va mai trebui să se prezinte la birourile de Evidenţa Populaţiei ca să completeze olograf o cerere tip pentru eliberarea unei cărţi de identitate. În cazul cărţii electronice, cererea se va genera automat de către sistemul informatic, iar informațiile necesare pentru completarea cererii sunt preluate din sistemele informatice existente, în context interoperabil, scrie Hotnews.

Ce este mapa electronică a cetățeanului

De la momentul creării mapei cetățeanului documentele vor fi scanate și vor putea fi utilizate ulterior, la momentul în care cetățeanul va solicita prestarea unui serviciu legat de evidența persoanelor. În mapa cetățeanului urmează a fi stocate fotografia și semnătura olografă dar și documente care nu sunt disponibile în format electronic (care atestă proprietatea sau dreptul de utilizare al unui imobil, documente emise de autorități din străinătate etc)”, se arată în nota de fundamentare.

Citeste si Nou termen pentru introducerea buletinului cu cip. Detaliile pe care trebuie să le ştie românii

În prezent, la eliberarea cărților de identitate, sunt solicitate o serie de documente. Dintre acestea, cele digitalizate vor putea fi preluate automat de MAI, iar cele care nu sunt în format electronic vor fi fotocopiate și stocate în această mapă electronică a cetățeanului. În acest fel, cetăţeanul nu va mai fi nevoit să le aducă cu el cu altă ocazie.

Mapa cetățeanului va cuprinde acele informații pe care administrația publică nu le deține pentru că nu sunt digitale sau nu sunt emise de administrația publică din România. În prezent pentru a solicita emiterea unei cărți de identitate solicitantul trebuie să prezinte certificatele de stare civilă, actul prin care face dovada existentei adresei unui imobil, adresa la care își va stabili domiciliul.

Certificatele de stare civilă vor fi accesibile digital începând din toamnă. Dar este posibil ca anumite documente, precum hotărârile unei instanțe să nu fie disponibile digital.
Astfel, în mapa cetățeanului vor fi stocate fotocopii ale acestor hotărâri, documente emise pentru situații speciale, pentru ca cetățeanul sa nu mai aibă obligația sa le prezinte ulterior.
Astăzi cetățeanul trebuie să le prezinte la fiecare cerere”, a declarat pentru HotNews.ro Cătălin Giulescu, chestor de poliție și director general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DEPABD) din MAI.

Citeste si Trei bărbați din Gorj au folosit buletinele a peste 1.000 de oameni ca să primească bonusuri la jocurile de noroc. Cum au reușit să pună mâna pe actele de identitate

Mapa electronică, disponibilă din vară

În proiectul pilot de la Cluj de emitere a cărților electronice de identitate avem creată o astfel de funcție. Aceasta va fi generalizată și odată cu inițierea extinderii emiterii la nivel național a cărții electronice de identitate, în vară, mapa electronică a cetățeanului ar urma să fie disponibilă”, a spus chestorul de poliție Cătălin Giulescu.

Reamintim că românii vor intra în posesia cărților de identitate cu cip chiar de anul acesta. Documentul asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.