Ce este o „bombă murdară” şi cum acţionează ea. Experţii spun că poate ucide mai mulţi oameni decât o bombă nucleară

Pe 23 octombrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a purtat discuţii telefonice cu miniştrii apărării din Franţa, Anglia, SUA şi Turcia, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei „bombe murdare” (armă nucleară cu randament redus). La rândul său, Kievul acuză Moscova de diversiune, acuzând că de fapt Putin ar plănui folosirea "bombei murdare".
Daniel Spătaru
24 oct. 2022, 23:17
Ce este o

O „bombă murdară” este un tip de armă de distrugere în masă în care materialul radioactiv este combinat cu elemente explozive convenționale. Valul de explozie de la o „bombă murdară” este mai mic decât cel de la o armă nucleară și, în mod tradițional, nu se referă la armele militare, ci la cele teroriste, deoarece radiațiile acționează lent și pot ucide un număr mare de oameni, uneori cauzele decesului fiind bine camuflate de timp sau de alte boli.

Moscova acuză, fără a prezenta dovezi, că Kievul a ordonat Uzinei de Mine și Procesare de Est, situată în orașul Jovti Vodî, regiunea Dnepropetrovsk, și Institutului de Cercetare Nucleară din Kiev să facă o „bombă murdară”.

În Ucraina, după prăbușirea URSS, au rămas fragmente din programul nuclear sovietic. La începutul anilor 1990, Belarus, Ucraina și Kazahstan, în conformitate cu Protocolul de la Lisabona, au transferat rămășițele de arme nucleare în Rusia. În 1994, a fost semnat Memorandumul de la Budapesta, conform căruia Ucraina a primit despăgubiri în schimbul renunțării la revendicările sale nucleare. Acestea au inclus ansambluri de combustibil pentru centralele nucleare, reducerea datoriilor, asistență financiară, inclusiv din partea Statelor Unite.

Cu toate acestea, au rămas o parte din capacitatea și producția necesare Ucrainei pentru a-și menține propriile centrale nucleare. Acest lucru a condus la faptul că, după un timp, Kievul a început să-și exprime nemulțumirea față de valoarea despăgubirii, iar după schimbarea de regim din 2014 apelurile de a reveni la statutul nuclear al țării au devenit din ce în ce mai puternice. În 2019, Oleksandr Turcinov, pe atunci secretar al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a calificat renunțarea țării la armele nucleare o greșeală istorică.

Citeşte şi VIDEO cu o dronă kamikaze prăbușindu-se peste o clădire din Kiev. În bombardamente a murit şi un cuplu tânăr, cu soţia însărcinată în şase luni

Revenind la „bomba murdară”, potrivit expertului militar Konstantin Sivkov, nu există nimic nou în schema acesteia. „Proiectilul este încărcat cu elemente radioactive – și atât. Orice muniție chimică va funcționa. Designul este elementar: carcasă, încărcătură de expulzare, substanță radioactivă. Proiectilul explodează, încărcătura expulzatoare conduce substanța radioactivă și o aruncă pe o suprafață mare. Asta e tot. O altă opțiune este să lovești cu un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune asupra deșeurilor centralelor nucleare„, spune acesta. A treia opțiune este de a dispersa un element nuclear folosind aeronave, dar nu este tocmai potrivită, deoarece avionul poate fi doborât deasupra teritoriului controlat de forțele tale armate.

Potrivit lui Sivkov, Cernobîl poate fi numit un exemplu de „bombă murdară” făcută neintenționat. Acest tip de armă este mai rău decât o bombă nucleară clasică din punct de vedere al consecințelor. Timpul de înjumătățire după o explozie nucleară convențională este mai scurt, respectiv, dezactivarea substanțelor periculoase are loc mai rapid. Chiar și orașe precum Hiroshima și Nagasaki, asupra cărora americanii au aruncat bombe nucleare, s-au reconstruit și s-au instalat relativ repede, în timp ce Cernobîl este încă înconjurat de un halou de rău augur.

Totul depinde însă de ce elemente se află în bomba murdară. Experții în securitate spun că pentru teroarea nucleară pot fi alese americiu-241, californiu-252, cesiu-137, cobalt-60, iridiu-192, plutoniu-238, poloniu-210, radiu-226 și stronțiu-90. Pentru a repeta și a scala Cernobîlul, teroriștii trebuie să folosească stronțiu-90. Dar, în acest caz, organizatorilor atacului ar însemna să nu le pese de soarta posibililor executanți ai sarcinii.

Citeşte şi Preşedintele Serbiei, îngrijorat de prezenţa în România a celei mai bune unităţi de luptă din lume, Divizia 101 Aeroportată a SUA: „Ne apropiem de furtuna perfectă”

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul în care oamenii fac bani din pietre. Afacerea neobișnuită din care trăiesc locuitorii
Capital.ro
Anunț trist despre CORNEL DINU. Vestea, dată chiar de Cristi Borcea: E cea mai mare DURERE a mea
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Din păcate, s-a luat decizia! Aceste medicamente DISPAR din România
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Oana Zăvoranu a ajuns să-și vândă bibelourile. Ce prețuri cere pe ele
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii cu MAȘINI DIESEL. Verificarea se face la intervale regulate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Alinare în necazuri și sprijin în deznădejde: Acatistul Sfântului Mina, puterea supremă a rugăciunii
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'