Ce este Vasilopita, prăjitura care arată cine are noroc în noul an! Povestea pitei Sfântului Vasile Cel Mare

Vasilopita sau pita Sfântului Vasile este o prăjitură pe care grecii o pregătesc anual, în prima zi a lunii ianuarie atunci când este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. În această prăjitură, grecii pun o monedă, iar cel care o găsește va fi norocos tot anul.

01 ian. 2024, 08:04
Ce este Vasilopita, prăjitura care arată cine are noroc în noul an! Povestea pitei Sfântului Vasile Cel Mare
Ce este Vasilopita, prăjitura care arată cine are noroc în noul an!

Ce este Vasilopita, prăjitura care arată cine are noroc în noul an! Tăierea Vasilopitei este o tradiție veche care se păstrează încă de pe vremea Sfântului Vasile cel Mare, atunci când era Episcop de Cezareea și i s-au impus plata unor taxe împovărătoare, chiar în timpul unei foamete.

Citește și Rețetă de sezon! Plăcintă de gutui de post pefectă pentru zilele friguroase de toamnă

Ce este Vasilopita, prăjitura care arată cine are noroc în noul an!

Legenda spune că poporul păstorit de Sfântul Vasile cel Mare a fost nevoit să renunțe la bijuterii, monede, dar și alte obiecte de valoare pentru a scăpa de mânia împăratului.

Pentru a-și salva poporul de foamete, Sfântul Vasile a mers la împărat și l-a rugat să anuleze taxa, iar acesta din urmă i-a returnat episcopului averea oamenilor.

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a ordonat să fie pregătită o plăcintă în care să fie puse toate obiectele.

După ce a săvârșit Sfânta Liturghie, episcopul a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. Tradiția spune că în mod miraculos, fiecare om și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.

De atunci, în fiecare an, grecii păstrează obiceiul pitei Sfântului Vasile cel Mare la care au adăugat o serie de ritualuri bine stabilite. Inițial, Vailopita se pregătea numai în prima zi a anului, de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare.

Însă, grecii taie pita pe tot parcursul lunii ianuarie asta pentru că Sfântul Vasile mai este cinstit și pe 30 ianuarie, alături de a Sfinți ierarhi Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul.

Ingrediente: 

  • 1.300 grame făină;
  • 8 ouă;
  • 650 ml de lapte;
  • 240 grame de unt;
  • 240 grame de zahăr;
  • 32-38 grame de drojdie;
  • praf de vanilie, coajă de lămâie rasă.

Mod de preparare: 

După ce este pregătit aluatul, se întinde într-o tavă, apoi se unge cu unt topit și se pune la crescut într-un loc cald. Atunci când a crescut se unge cu un ou bătut, amestecat cu o lingură de zahăr pudră, iar apoi se adaugă câteva bucăţi de zahăr tos, migdale şi se introduce  la cuptor, iniţial la foc mic, apoi la unul mai mare până când capătă o culoare maronie.

Citește și Cât zahăr trebuie pus în dulceața de gutui pentru a ieși delicioasă. Rețeta bunicilor nu va da greș niciodată