Rețetă de sezon! Plăcintă de gutui de post pefectă pentru zilele friguroase de toamnă

În această perioadă, românii se pot bucura de unele dintre cele mai bune merinde de pe parcursul anului. Fructele și legumele din acest sezon sunt extraordinar de gustoase. Nu este de mirare că cele mai iscusite gospodine dau fuga în piețe și se pun pe gătit cele mai delicioase dulcețuri și plăcinte.
Alina Costache
09 oct. 2023, 20:32
Rețetă de sezon! Plăcintă de gutui de post pefectă pentru zilele friguroase de toamnă
Rețetă de sezon! Plăcintă de gutui de post pefectă pentru zilele friguroase de toamnă

Cea mai bună plăcintă de gutui! Această rețetă este ideală pentru acest sezon. În plus, este perfectă și pentru persoanele care aleg să țină post. Nu este deloc complicat de gătit și, de asemenea, este cât să poate de delicioasă.

Citește și: Cât zahăr trebuie pus în dulceața de gutui pentru a ieși delicioasă. Rețeta bunicilor nu va da greș niciodată

Rețetă de plăcintă de gutui

Ingrediente

Ingrediente aluat placinta cu gutui

  • 500 g faina
  • 125 g zahar
  • 125 ml ulei
  • 125 ml apa rece
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie

Ingrediente umplutura de gutui

  • 1.1 kg gutui
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Dacă dorești să prepari plăcintă de gutui la tine acasă, primul pas este să cureți gutuile de coajă și să îndepărtezi cotorul. Trebuie să rămâi cu aproximativ un kilogram de gutui curățate și fără cotor, pe care să le tai în felii sau cuburi. Opțional, poți să păstrezi o gutuie pe care să o tai în felii și să o folosești pentru a decora plăcinta înainte de a o introduce în cuptor. Acest pas nu este obligatoriu.

Cuburile de fruct se pun într-o cratiță, iar peste ele se adaugă apă, zahăr și scorțișoară. Cratița se așează pe foc mic, amestecând ocazional. Atunci când gutuile s-au înmuiat și apa s-a evaporat complet, înseamnă că sunt gata să fie adăugate în plăcintă. Le scoți deoparte pentru a se răci, în timp ce te ocupi de aluat.

Aluatul pentru plăcintă se prepară foarte ușor, poți folosi un robot de bucătărie sau să-l frămânți manual. Tot ce trebuie să faci este să amesteci făina cu apă și să adaugi ulei, sare și zahăr. Poți alege să adaugi sau să omiți coaja de lămâie, în funcție de preferințe.

Framântă aluatul până obții o consistență elastică. Aluatul se întinde apoi și se așază într-o formă de copt, care poate fi rotundă, dreptunghiulară sau orice altă formă ai la îndemână. Plăcinta de gutui este aproape gata!

Asigură-te că întinzi aluatul puțin mai mare decât forma, pentru a putea pune marginile peste umplutura de gutui. Forma trebuie unsă cu ulei și presărată cu făină, după care adaugi umplutura de gutui și o niveliezi cu ajutorul unei spatule.

Opțional, poți să faci o a doua foaie de aluat pentru a acoperi umplutura de gutui. Dacă optezi pentru varianta cu două foi de aluat, nu uita să o înțepi în câteva locuri cu o furculiță.

Acum, cuptorul trebuie preîncălzit la temperatura de 180 de grade Celsius, iar plăcinta de gutui se introduce în cuptor. Va dura aproximativ 30 de minute până când plăcinta devine uniform rumenită.

Citește și: Cea mai bună rețetă de kebap vegetarian. Gustos, fără calorii și ușor de făcut. De ce ingradiente ai nevoie pentru preparatul delicios

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!