Ce fac elevii dacă au temperatura mai mare de 37,3 grade la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat? Răspunsul Avocatului Poporului

Elevii care vor susţine în iunie Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu vor intra în sala de examen dacă temperatura lor depăşeşte 37,3 grade. Este decizia autorităţilor care a stârnit controverse. "Elevii aceia, dacă vor fi excluși, dacă nu vor fi primiți în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineața aceea 37,4 grade, o fi normal?", a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Digi24.

RomaniaTV.net
23 mai 2020, 12:56
Ce fac elevii dacă au temperatura mai mare de 37,3 grade la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat? Răspunsul Avocatului Poporului

Renate Weber a afirmat că este îngrijorată referitor la consecinţele măsurii de termoscanare a elevilor şi la limita impusă pentru temperatură – 37,3 grade – la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Avocatul Poporului este de părere că o persoană poate avea febră din diverse motive. Renate Weber a dat exemplu şi situaţia elevilor care nu vor mai fi primiţi la examen dacă în dimineaţa în care trebuie să susţină probele au o temperatură de 37,4 grade.

„Elevii aceia, dacă vor fi excluși, dacă nu vor fi primiți în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineața aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecințele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri și-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a susținut Renate Weber, conform sursei citate.

Soluţia propusă de fostul preşedinte CCR în cazul elevilor care susţin Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul

La rândul său, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, susţine că ar trebui găsită o soluție pentru elevii care dau Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

„Ar trebui ca Ministerul Învățământului și în general cei care organizează astfel de examene să găsească soluții. Poate că o soluție ar fi ca cei care sunt depistați cu temperatură în ziua aceea să fie dirijați în alte săli decât cei fără temperatură, de exemplu, dar în niciun caz nu ar trebui înlăturați de la examene, pentru că există această problemă specială anul acesta. În plus, dacă ar da la toamnă examenul, când le-ar trece febra, ar fi o problemă cu repartizarea lor în licee, pentru că locurile s-ar ocupa în liceele bune, facultățile și-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problemă pentru ei. Vor trebui găsite soluții, pentru că dacă acei copii se duc până la școală înseamnă că sunt apți de a da examen”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi24.

De ce termometrele cu infraroşu indică greşit temperatura? Explicaţia unui medic

Potrivit Hotnews, limita de 10 elevi în clasă a fost eliminată din măsurile pe care trebuie să le ia școlile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat și pentru pregătirea elevilor din anii terminali, începând din 2 iunie.

Actul normativ cu regulile în școli prevede că activitățile și examenele în sălile de clasă se vor desfășura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanță între elevi sau candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri unul față de altul.

Raed Arafat: „Termoscanarea nu-ţi ia datele, nu-ţi ia CNP-ul de pe frunte”. Amenda pe care o riscă firmele care nu măsoară temperatura

De asemenea, nu va fi permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în școală, depășește 37,3°C.

Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor purta mască de protecție pe durata activităților și își vor igieniza regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau cu săpun. De asemenea, coridoarele, cancelaria, grupurile sanitare și sălile de clasă (mobilier și pardoseală) vor fi dezinfectate regulat cu substanțe biocide, în mod obligatoriu între schimburi (dacă este cazul) și la finalizarea programului.

Angajaţii care vor avea temperatură de peste 37 grade nu vor fi primiţi la serviciu. Orban: „Vor fi nişte reguli legate de triaj”