Ce face Klaus Iohannis în ziua în care Guvernul Cîţu ar putea fi demis prin moţiune de cenzură

Klaus Iohannis nu se află în România în ziua în care va fi votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu.

05 oct. 2021, 09:08
Ce face Klaus Iohannis în ziua în care Guvernul Cîţu ar putea fi demis prin moţiune de cenzură

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest, care vor avea loc în Slovenia, la Brdo, a informat Administraţia Prezidenţială.

Principalul subiect de discuţie pe agenda reuniunii Consiliului European vizează rolul UE la nivel global. În acest context, şefii de stat şi de Guvern vor dezbate despre situaţia din Afganistan, acordul de securitate dintre SUA, Marea Britanie şi Australia (AUKUS), precum şi relaţiile cu China.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: „PSD nu ar trebui să se prezinte la consultări la Cotroceni. Klaus Iohannis a girat toate aceste lucruri”

La Summitul UE – Balcanii de Vest vor fi discutate aspecte legate de reafirmarea perspectivei europene pentru ţările din regiune, cooperarea cu acestea pentru gestionarea efectelor crizei sanitare în plan socio-economic, consolidarea dialogului şi a cooperării în domeniul politic şi securitar, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi: Planul lui Iohannis pentru nominalizarea premierului după moţiunea de cenzură. Cine va fi propunerea preşedintelui de prim-ministru de sacrificiu

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va fi dezbătută şi supusă la vot marţi de plenul Parlamentului. Senatorii şi deputaţii se reunesc de la ora 12:00, în ședință comună a Parlamentului pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD. Pentru demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu și-au anunțat susținerea și USR și AUR.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 234 de voturi „pentru”. Conform calculului matematic, sunt şanse ca moţiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de Parlament.

Citeşte şi: Zi decisivă pentru Guvernul Cîţu. Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată azi în Parlament