Ce faci dacă ai găsit mașina lovită în parcare. Cum poți proceda legal fără a scoate bani din propriul buzunar

De cele mai multe ori, șoferii români ajung să-și repare mașinile lovite în parcare din propriii bani. Totuși, există și soluții cu ajutorul cărora pot fi împiedicate astfel de situații neplăcute. 

06 iul. 2023, 16:35
Ce faci dacă ai găsit mașina lovită în parcare. Cum poți proceda legal fără a scoate bani din propriul buzunar

În mod normal, șoferul care lovește o altă mașină oprită sau staționată și produce pagube nu trebuie să plece de la locul accidentului. Proprietarul mașinii păgubite trebuie contactat. Dacă nu este găsit, autorul imprudenței trebuie să-și lase numărul de telefon în geamul vehiculului lovit. Dacă nu face acest lucru, iar agenții de Poliție reușesc să-l identifice, șoferul imprudent poate fi acuzat de părăsirea locului accidentului.

Ce trebuie să faci dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare

Iată recomandările specialiștilor pentru cei care-și găsesc mașinile lovite în parcare:

În primul rând, realizează imagini și videoclipuri cu daunele constatate la mașină, pentru a putea prezenta dovezile.

Mergi cu probele la Poliție, pentru a le depune, respectiv pentru a fi declarată tamponarea. Dacă au existat martori, lasă-le datele de contact la Poliție.

Dacă se contată daune semnificative, șoferul mașinii lovite poate să-și repare mașina în baza asigurării CASCO. Asta ar fi cea mai simplă variantă. Asigurătorul plătește reparațiile, iar banii și-i recuperează de la cel care a provocat accidentul.

O altă variantă în care cel păgubit este scutit de la plată este utilizarea poliței RCA a șoferului imprudent. Cei doi șoferi se înțeleg amiabil și merg la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule. În acest caz, service-ul de reparații nu va putea fi ales de cel păgubit. Totuși, el poate miza pe reparație în regie proprie. Asigurătorul îi va preda banii direct proprietarului cu mașina lovită.

Cea mai nefericită variantă este cea în care mașina ți-a fost lovită și nu ai nici asigurare CASCO. În acest caz, trebuie să plătești reparațiile din propriul buzunar.