Ce faci dacă te întâlneşti cu ursul. Reguli esenţiale ca să scapi nevătămat din întâlnirea cu animalul

De când omul a pătruns în habitatul natural al urşilor, aceştia au început să invadeze, la rândul lor, arealul oamenilor. Astfel că, în ultimii ani, întâlnirile cu urşii nu mai au loc doar prin păduri, ci chiar prin gospodării, unde animalele pătrund în căutare de mâncare.

11 ian. 2022, 17:03
Ce faci dacă te întâlneşti cu ursul. Reguli esenţiale ca să scapi nevătămat din întâlnirea cu animalul

Ce faci dacă te întâlneşti cu ursul. Cu toate acestea, cu siguranţă românul nu va renunţa niciodată la drumeţiile prin pădure care îl încarcă cu atâta energie şi-i satisface nevoia de frumos. Iar urşii se pare că nu vor fi relocaţi prea curând. Oricât de prietenoși ar părea și oricât de simpatici ar fi, să nu uităm că sunt, totuşi, animale sălbatice, care atacă omul cu foarte mare uşurinţă.

Ce faci dacă te întâlneşti cu ursul. Reguli majore care te ajută să scapi nevătămat

Trebuie să ştii că nu întotdeauna ursul este pregătit de atac. În multe situaţii, acesta te va ignora, caz în care trebuie să te retragi ușor, fără să-i întorci spatele. La fel, dacă ursul se ridică pe labele din spate, acesta nu este întotdeauna semn de atac, ci semn că încearcă să obțină cât mai multe informații despre tine pentru a-şi da seama de situația în care se află.

Citeste si Urşii care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi ucişi şi în afara oraşelor. UDMR: „Multe familii au fost distruse după atacurile urşilor”

Unii specialiști în comportamentul urşilor îi sfătuiesc pe cei ce se aventurează în drumeţii ca, în situația în care se întâlnesc cu ursul, să ridice brațele deasupra capului pentru a crea impresia de înălțime și să vorbească cu animalul pe un ton ferm, dar nu agresiv. Astfel, ursul îşi va da seama că are de-a face cu o ființă umană.

Iată cele mai importante recomandări pe care ar fi bine să le respecţi ca să scapi nevătămat:

  1. Păstrează-ţi, pe cât posibil, calmul, recomandă site-ul cumsa.ro. Trage de câteva ori aer în piept și fii cât se poate de atent la comportamentul ursului. Observă dacă ursul este agresiv sau dacă, dimpotrivă, este în trecere și te-ai întâlnit cu el întâmplător;
  2. Retrage-te cu mișcări cât mai ușoare, sub nicio formă bruște, fără să te întorci cu spatele la urs. Este extrem de important să păstrezi contactul vizual cu animalul pentru a-i vedea mișcările şi comportamentul. Cu toate acestea, evită să-l privești direct în ochi, lucru care ar putea fi interpretat ca un gest de agresiune din partea ta;
  3. Nu merge niciodată singur în drumeţie şi ia întotdeauna în rucsac un fluier, un spray de urs, câteva petarde și orice alt obiect care produce zgomot. Urșilor nu le plac zgomotele puternice, astfel că acestea îl vor ţine la distanţă.

Dacă mergi cu cortul, nu depozita sub nicio formă mâncarea în interior. Este de preferat să o agăţi într-un copac aflat la nu mai puţin de 100 de metri de locul în care ai ridicat cortul. Ursul nu e interesat de om, ci de mâncare.

Nu uită! Dacă te întâlnești cu ursul, nu încerca să te apropii de el, să îl mângâi sau să îi dai de mâncare. Ai grijă și la pui. Aproape întotdeauna, în spatele unui pui de urs se află o ursoaică, pregătită oricând să sară în apărarea lui.

Citeste si Femeie fugărită de urşi, pe aleea din faţa casei. A reuşit să se salveze în ultimul moment