Ce fel de grăsimi ar trebui să consumăm zilnic. Mihaela Bilic: „Sunt esențiale. Dacă le eliminăm complet, corpul nostru nu poate funcționa”

Cu toate că mulți se feresc de grăsimi, mai ales când sunt la dietă, Mihaela Bilic a explicat de ce acestea au un rol foarte important pentru funcționarea optimă a organismului nostru.

10 dec. 2023, 06:58
Ce fel de grăsimi ar trebui să consumăm zilnic. Mihaela Bilic: „Sunt esențiale. Dacă le eliminăm complet, corpul nostru nu poate funcționa”

Multe organe au nevoie de grăsimi. Mihaela Bilic a spus care sunt cele mai bune surse de acest gen pe care e bine să le includem în meniul nostru.

Foarte multe organe au nevoie de ele, iar medicul nutriționist dezvăluie pe larg care sunt cele mai bune surse de acest gen, pe care trebuie să le includem cât mai des în meniul nostru.

„Cu un strop de acizi grași esențiali, ficatul funcționează mai bine! Dacă eliminăm complet grăsimea din alimentație, corpul nostru nu poate funcționa, de la digestie până la sistemul nervos, ficat, ochi și inimă, toate organele sunt dependente de grăsime. Mai ales ficatul, această uzină care produce și elimină lipidele din sânge, are nevoie de grăsime. Și nu orice fel de grăsime, ci de fosfolipide, niște acizi grași esențiali. Trebuie să știți că membrana tuturor celulelor este formată din fosfolipide, prin intermediul ei se realizează schimburile de nutrienți la nivel celular. O alimentație fără lipide are impact negativ asupra comunicării dintre celule. Tot fosfolipidele, și în special fosfatidilcolina, intră în compoziția sărurilor biliare care asigură digestia și metabolismul grăsimilor din mâncare. Cu ajutorul ei acizii grași omega 3 traversează bariera hematoencefalică și ajung la creier, unde sunt utilizati de celulele nervoase.”, a explicat Mihaela Bilic.

Citește și Alexandra Stan, apariție neașteptată pe pârtia de schi la Brașov: ”Dacă nu ai avea buzele așa senzuale as zice că ești Omul Păianjen”

Nutriționistul spune că alimentele bogate în fosfolipide ar trebuie să fie integrate în meniul nostru zilnic. Substanța se regăsește în tot felul de produse uzuale de care putem face rost foarte ușor.

„Care sunt sursele alimentare de fosfolipide? Gălbenușul de ou și organele animale, adică ficat, ficăței, rinichi, splină. În secolul 19 un farmacist francez a izolat pentru prima oară lecitina din gălbenușul de ou. În prezent soia este principala sursă de fosfolipide, care sunt utilizate în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.

Lecitina este agentul de emulsificare care ne permite să obținem maioneză din ou și ulei. O concentrație crescută de fosfolipide din soia găsim în suplimente alimentare, ușor de folosit mai ales când ținem post. Lecitinele sunt prezente în proporție de 70% în gălbenușul de ou și 25% în boabele de soia”, a mai spus Bili.

Ce beneficii au fosfolipidele. Mihaela Bilic: „Avem nevoie de un gram și jumătate în fiecare zi”

„Ce beneficii are aportul de fosfolipide pentru sănătate? Încă din anii 80 s-a arătat efectul pozitiv asupra bolilor neurologice tip Parkinson sau tulburări bipolare. În anul 1994 Comisia germană de Sănătate publică a aprobat folosirea fosfolipidelor din soia pentru tratamentul colesterolului crescut din sânge. Și bolile inflamatorii sunt ameliorate cu fosfatidilcolină, reduce inflamația peretelui intestinal iar colita ulceroasă intră în remisie.

Cea mai cunoscută și eficientă utilizare a suplimentelor cu fosfolipide din soia este pentru bolile de ficat în general și hepatita cronică în special. Ficatul se reface și funcționează mai bine când este ajutat de fosfolipide esențiale! Care este doza optimă? Avem nevoie de un gram și jumătate de fosfolipide în fiecare zi, pe care le putem obține din mâncare sau din suplimente alimentare.”, a continuat nutriționista.

Citește și Dragoş Bucur, despre credinţă după ce Dana Nălbaru s-a pocăit: „Este un soi de propagandă foarte bine coordonată”. Ce religie au copiii celor doi