Ce greutate ar trebui să aibă ghiozdanul elevilor. Prevedere din proiectul Statutul elevului

Greutatea ghiozdanului elevilor nu ar trebui să aibă mai mult de 10% din greutatea elevului, arată proiectul Statutului elevului, propus de mai multe asociații ale elevilor.

01 feb. 2024, 18:08
Ce greutate ar trebui să aibă ghiozdanul elevilor. Prevedere din proiectul Statutul elevului

Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației Salvați Copiii. Actualul Statul al elevului nu face vreo referire la greutatea ghiozdanului. Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor, potrivit Edupedu.

Citește și Sindicaliștii din Educație cer Guvernului să modifice OUG pentru indemnizația acordată persoanelor care dețin titlul de doctor

Articolul 13 – „(6) Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei elevilor.

(7) Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită.

(8) Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”, se arată în proiect.

Prevederile de mai sus se regăsesc în ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020.

Fizioterapeutul Bogdan Goga spunea, în urmă cu câțiva ani, că nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”. El a mai subliniat faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment”.

DOCUMENT – Statulul elevului – proiect

Statutul-Elevului-2.0

Statutul elevului a fost schimbat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Citește și Ministerul Educației anunță, după 5 luni de la începerea școlii, că plătește doar o parte din sumele restante pentru transportatorii care au eliberat abonamente gratuite elevilor de la începutul școlii, fără să primească banii