Ministerul Educației anunță, după 5 luni de la începerea școlii, că plătește doar o parte din sumele restante pentru transportatorii care au eliberat abonamente gratuite elevilor de la începutul școlii, fără să primească banii

Bătaie de joc pentru transportatori și elevi. La cinci luni de la începerea școlii, Ministerul Educației anunță cu fast într-o postare pe Facebook că va plăti o parte din datoria pe care o are la transportatorii din unele județe, în valoarea de aproape 52 de milioane de lei. Ministerul nu precizează care sunt județele care vor primi banii.

01 feb. 2024, 09:24
Ministerul Educației anunță, după 5 luni de la începerea școlii, că plătește doar o parte din sumele restante pentru transportatorii care au eliberat abonamente gratuite elevilor de la începutul școlii, fără să primească banii
Școlile vor deconta în avans transportul elevilor

Ministerul Educației a anunțat miecruri, că la cinci luni de la începerea anului școlar 2023 – 2024, ”a transmis inspectoratelor școlare deschiderile de credite în sumă de e 51.993.212 de lei pentru plata sumelor către operatorii de transport care au eliberat abonamente gratuite de la data începerii cursurilor anului școlar curent până în prezent și pentru plata sumelor forfetare către elevi pentru aceeași perioadă, în limitele de cost stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene”.

Citește și: Programul Masa sanatoasă. Criterii pentru selectarea școlilor care vor oferi mese calde elevilor

Potrivit comunicatului Ministerului Educației, ”suma cuprinde atât restanțele aferente anului 2023, cât și solicitările primite până astăzi, 31 ianuarie, de la inspectoratele școlare pentru luna ianuarie 2024”.

”Menționăm că, începând cu data de 1 februarie 2024, se aplică soluțiile identificate pentru asigurarea transportului elevilor atât prin eliberarea abonamentelor gratuite, cât și prin sume forfetare, iar Ministerul Educației va asigura fluxurile financiare necesare pentru ca fiecărui elev să-i fie asigurat dreptul la educație”, au mai transmis oficialii din Ministerul educației.

Deocamdată, ministerul Educației nu a transmis și care sunt județele în care se vor face plățile restante, în condițiile în care, potrivit Edupedu.ro, numai în județul Suceava facturile restante pe trei luni (fără decembrie 2023) sunt de aproape 5 milioane de lei, adică 10 % din banii e urmează să fie plătiți către mai multe inspectorate din țară în zilele următoare.

Citește și: Se dau bursele înapoi. S-a greşit la calcule, Curtea de Conturi spune că trebuie returnaţi 20.800 de lei

Anunțul Ministerului Educației vine în contextul în care transportatorii au anunțat în nenumărate rânduri că nu mai eliberează abonamente gratuite pentru elevi. De altfel, din 8 ianuarie aceștia au anunțat că elevii navetiști din 19 județe plăti transportul din banii lor. Federația Operatorilor de Transport a dat un comunicat în care susținea că noua hotărâre de guvern nr. 1337/ 2023 pentru acordarea alocațiilor forfetare elevilor din zone în care nu există transport public nu le permite să recupereze banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și documentul nu a fost discutat cu ei”.