Ce i-au scris românii lui Ion în prima săptămână de la lansare. Consilierul virtual al lui Ciucă a strâns jumătate de milion de accesări

Proiectul de inteligență artificială ION, devenit consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a strâns în prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români.

14 mart. 2023, 10:37
Ce i-au scris românii lui Ion în prima săptămână de la lansare. Consilierul virtual al lui Ciucă a strâns jumătate de milion de accesări

Principalele subiecte de discuție ale românilor cu inteligenţa artificială ION au fost: educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, salariile și pensiile mici şi nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în oraşele mari din ţară.

„Cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

De asemenea, în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, „exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti”.

Citeşte şi: Kelemen Hunor: „Ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării”

Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei au completat lista de teme abordate de români în interacţiunea lor cu ION.

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat pe 1 martie, la începutul ședinței de Guvern, proiectul de inteligență artificială (AI) conceput de cercetători și profesori români, numit „ION”, care a fost făcut „să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”. După doar două zile de la lansarea proiectului, ION a fost acuzat că a furat o poză de pe internet.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre noul acord politic între PSD și PUSL: ”Familiile din România au nevoie să fie ajutate, mai ales când trec prin vremuri dificile”