Kelemen Hunor: „Ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării”

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că ecosistemul Deltei Dunării nu a fost afectat, până în prezent, de lucrările făcute de ucraineni pe canalul Bâstroe.

14 mart. 2023, 09:14
Kelemen Hunor: „Ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării”

Kelemen Hunor a admis, totuşi, că deşi ecosistemul Deltei Dunării nu a fost afectat, astfel de lucrări nu trebuie făcute în astfel de condiţii, ci trebuie comunicat bilateral, astfel încât să nu existe neînţelegeri şi să se ajungă la scandaluri diplomatice.

”România trebuie să ştie care sunt priorităţile şi noi avem multiple priorităţi în acest moment, inclusiv în zona Deltei Dunării. Am vorbit cu specialişti şi ei au zis că ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării, mai ales că alimentarea deltei se face pe Sfântul Gheorghe şi dinspre Sulina, mai puţin dinspre Chilia şi pe braţul Chilia debitul nu s-a schimbat. Au făcut măsurătorile în 14 locuri cei de la Ministerul Mediului, mai mult pe partea noastră şi, acolo unde au permis ucrainenii, şi pe partea ucraineană, şi nu s-a schimbat pe braţul Chilia nimic. Dar ceea ce nu este acceptabil, să nu existe din partea ucrainenilor o comunicare permanentă şi foarte clară”, a afirmat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 Tv.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre noul acord politic între PSD și PUSL: ”Familiile din România au nevoie să fie ajutate, mai ales când trec prin vremuri dificile”

El a subliniat că autorităţile române aşteaptă acordul Ucrainei pentru a face măsurători şi în zona ucraineană.

”În acest moment, dincolo de agresivitate şi această dorinţă de a asigura prin Bâstroe navigabilitatea pentru nave mari, nu suntem afectaţi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm să se întâmple nu ştiu ce. Da, trebuie discuţie foarte tranşantă cu Ucraina”, a spus Kelemen.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că nu au primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru a verifica lucrările de dragare pe Canalul Bâstroe, dar este convins că se vor ţine de promisiune, până pe 15 martie. Ministrul a precizat că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici din ultimii 20 de ani.

Citeşte şi: Kelemen Hunor: „Din punctul meu de vedere, nu e bine să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti pensie de serviciu”