Ce ingrediente ale napolitanelor ar trebui să ne îngrijoreze, pe lângă E-uri

Conţinutul şi cantitatea de grăsimi vegetale hidrogenate trebuie să îngrijoreze la fel de mult ca şi prezenţa aditivilor alimentari în napolitanele comercializate pe piaţa românească, relevă una dintre concluziile studiului realizat de Institutul Naţional de Cercetare - IBA Bucureşti, solicitat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) 'Optimum Cibum'.

12 dec. 2013, 15:36
Ce ingrediente ale napolitanelor ar trebui să ne îngrijoreze, pe lângă E-uri

Rezultatele studiului arată că producătorii utilizează aditivi alimentari consideraţi inofensivi sau care, consumaţi cu moderaţie, nu pot periclita starea de sănătate a consumatorului, însă există patru excepţii, care merită o atenţionare deosebită, respectiv E223 (considerat periculos), E202, E450i, E476 (apreciate de specialişti ca fiind suspecte).

Citeşte şi Lista aditivilor alimentari periculoşi: E-urile cancerigene

De asemenea, majoritatea producătorilor utilizează grăsimi vegetale hidrogenate, care conţin un procent semnificativ de grăsimi trans (acizi graşi trans) periculoase, cauzatoare de obezitate şi boli de inimă.

„Studiul atrage atenţia asupra următorului aspect: nu prezenţa tuturor E-urilor din napolitane trebuie să ne îngrijoreze, ci şi conţinutul şi cantitatea de grăsimi vegetale hidrogenate„, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Potrivit ACPA, copiii şi părinţii trebuie să ştie exact ce mănâncă, în special în această perioadă când consumul dulciurilor creşte semnificativ fata de restul anului.

Citeşte şi Ce conţine în realitate carnea de pui din supermarketuri. PE CE dai peste o treime din bani

În cadrul studiului au fost analizate 26 de tipuri de napolitane, achiziţionate din diverse supermarketuri.

Indicaţiile de pe ambalajele napolitanelor nu conţin date referitoare la cantitatea de aditivi alimentari, motiv pentru care nici un consumator nu poate estima dacă, prin consumul acestor napolitane, se poate încadra la dozele zilnice admise. Din acest motiv, considerăm că instituţiileabilitate ale statului trebuie să reglementeze aspectele legate de norma (doza) zilnică recomandată pentru consum”, a declarat Mihai Panait, preşedintele ACPAR.

S-a mai observat şi că napolitanele cu mai multe creme şi aromeconţin mai multe E-uri care în general au doza maximă de consum zilnică (consum frecvent nerecomandat).

„Recomandăm producătorilor să utilizeze pentru etichetă un corp de literă mai mare, în aşa fel încât textul să fie mai lizibil”, a mai spus preşedintele ACPAR.

ACPA România ‘Optimum Cibum’ este o asociaţie non-profit, neguvernamentală şi apolitică, cu personalitate juridică, cu scopul de a informa, educa şi proteja interesele consumatorilor de produse alimentare din România.

Citeşte şi Vă plac băuturile răcoritoare de tip ceai? Aflaţi câte E-uri conţin