Ce le transmite din închisoare Iulia Timoşenko susţinătorilor săi

Opozanta Iulia Timoşenko, fost premier ucrainean, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare, s-a adresat vineri susţinătorilor săi, pentru scurt timp, de la fereastra celulei în care este deţinută, la Kiev, îndemnându-i să "reziste", relatează AFP.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 20:24
Ce le transmite din închisoare Iulia Timoşenko susţinătorilor săi

„Rezistaţi, dragii mei, totul va fi bine!”, a strigat opozanta, a cărei faţă era abia vizibilă printre barele de la fereastra celulei, potrivit Mediafax.

Aceasta este prima apariţie a Iuliei Timoşenko de la pronunţarea condamnării ei, la 11 octombrie.

Ea a fluturat din mână în semn de salut şi a trimis sărutări celor câtorva zeci de susţinători, care scandau „Libertate pentru Iulia”, în faţa Centrului de Detenţie Lukianivski, în care este încarcerată.

Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, pentru că a încheiat cu Rusia, în 2009, pe când era premier, acorduri în domeniul gazelor naturale considerate defavorabile Ucrainei. Ea a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Cazul său a provocat o criză fără precedent în relaţiile Kievului cu Uniunea Europeană (UE), care consideră că este vorba despre un proces politic.

După condamnarea lui Timoşenko, Bruxelles-ul a amânat sine die o vizită a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici în capitala UE şi a condiţionat o apropiere de Ucraina de eliberarea opozantei.

La câteva zile de la această condamnare, fostul premier ucrainean a fost inculpat într-un alt caz, pentru „tentativă de deturnare” a sumei de 405 milioane de dolari din fonduri publice, în 1995.

Timoşenko, principala opozantă a preşedintelui Ianukovici, a respins acuzaţiile în ambele cazuri şi denunţă manevre destinate îndepărtării sale de pe scena politică.