Ce METODE folosesc comercianţii pentru a vinde CARNEA STRICATĂ

Un angajat al unui hipermarket din România a dezvăluit metodele ilegale pe care le folosesc vânzătorii de carne cu produsele care nu s-au vândut în perioada de valabilitate.

30 dec. 2015, 12:45
Ce METODE folosesc comercianţii pentru a vinde CARNEA STRICATĂ

În loc să fie trimisă la incinerare, carnea expirată se retrage din vitrină în dimineaţa expirării şi ajunge din nou în sala de tranşare unde se elimină de pe fiecare bucată partea stricată, cea care îşi pierde cel mai repede culoarea de marfă proaspătă.

Apoi, carnea se taie sub formă de cubuleţe şi se scoate din nou la vânzare reambalată şi prezentată în aceleaşi galantare. Produsul deja expirat primeşte, evident, un nou termen de valabilitate, mai exact alte trei zile, scrie adevarul.ro.

Dacă nici cubuleţele din carne aşa-zis proaspete nu se vând în totalitate, marfa rămasă se întoarce din nou în carmangerie, adică tot în hipermarket, dar departe de ochii clienţilor, şi se condimentează, apoi se reîntoarce în vitrină. De data aceasta, noile cubuleţe contimentate au termenul de valabilitate mai mare: patru zile. Carnea ar fi trebuit, însă, aruncată demult, pentru că ea începea să miroase, iar condimentele nu fac altceva decât să ascundă gustul şi mirosul neconforme.

Sunt situaţii când nici cubuleţele din carne condimentată nu se vând. Dar nici acum nu se aruncă. Se retrage de la vânzare şi se spală cu apă rece. După ce se scurge bine apa de pe carne, ea se toacă şi ajunge în mici sau în carne tocată vândute clienţilor. Termenul de valabilitate al unui astfel de produs este de şase zile. Dacă nici aşa marele magazin nu scapă de ea, marfa ajunge la sectorul gastronomie al hipermarketului, unde cu carnea tocată se prepară musaca, chiftele, sarmale. Practic, în acest moment, carnea a expirat deja de 13 zile.

Trebuie să verificăm structura cărnii. Trebuie să fie fermă. Carnea roze din magazine conţine nitriţi şi nitraţi. Toate salamurile au în ele substanţe care să le protejeze de oxigen. Carnea roşie are în ea cinci-şase substanţe care favorizează apariţia cancerului„, a declarat nutriţionistul Virgil Stroescu la România TV.

Lucian Lungoci, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, spune că este greu de crezut că se poate întâmpla aşa ceva în marile centre comerciale din Constanţa, dar nu este nimic exclus: „Trebuie să vedem efectiv ce se întâmplă acolo. Iar cine a sesizat acest lucru poate veni la noi şi să facă o reclamaţie şi nu îl vom deconspira”.