Ce nu ar trebui să ai în mașină sub nicio formă! Obiectul care îți poate aduce o amendă usturătoare

Foarte puțină lume știe că această lege există și că sancțiunile sunt cât se poate de serioase. Dacă ai acest obiect în mașină ar trebui să fii foarte atent, pentru că ai putea să primești o amendă de până la 500 de euro.

21 sept. 2023, 08:43
Ce nu ar trebui să ai în mașină sub nicio formă! Obiectul care îți poate aduce o amendă usturătoare
Ce nu trebui să ai în mașină sub nicio formă! Obiectul care îți poate aduce o amendă usturătoare

În linii mari, legislația în ceea ce privește circulația pe șosele este similară, indiferent de țară, însă există diverse reguli care se plică doar în anumite locuri. De exemplu, în Spania există o lege, care odată încălcată îți poate aduce o amendă uriașă. Este foarte important ca românii din Spania să afle acest lucru, mai ales că este vorba despre o practică comună la noi în țară și foarte puțini oameni s-ar putea aștepta ca acest lucru să fie interzis. Pedeapsa este prevăzută în articolul 19 din Regulamentul general de circulație.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă: Riscurile la care te expui şi în ce situație poți ajunge la închisoare

Conform regulamentului, șoferii nu au voie să aibă agățat un odorizant care să le împiedice privirea în oglinda retrovizoare. Nu ne referim numai la brăduți, ci și la cruciulițe, iconițe sau orice fel de obicte, care odată agățate acolo pot obtura vederea, punând astfel în pericol alți șoferi sau pietoni. Polițiștii au dreptul să sancționeze șoferii care încalcă această lege cu o amendă care poate varia între 200 și 1000 de euro.

Amintim faptul că nu doar românii din Spania, ci și cei din țară sunt pasibili de amendă. Potrivit articolului 102, aliniatul 36 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (cunoscut şi sub denumirea generică de Codul Rutier), „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni […] aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.

Cei care încalcă legea sunt pasibili să primească amenzi cuprinse între 1.300 de lei și 2.900 de lei. De asemenea, pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare.

„Recomandăm tuturor să nu monteze astfel de dispozitive sau de afişe care să estompeze vizibilitatea întrucât se pun în pericol atât pe ei, cât şi pe ceilalţi conducători auto”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cadrul unei intervenții televizate.

Unde poți plăti dacă ai fost amendat

Iată care sunt cele 4 opțiuni de plată a amenzii auto:

  • Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
  • Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
  • Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
  • Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume: – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01; – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.

Citește și: Codul Rutier 2023. S-a schimbat legislația, amendă în valoare de 800 de lei pe loc pentru șoferii care nu respectă această regulă