În plin sezon de vacanțe, când toți visează la plajă, munte sau city-break-uri, puțini se gândesc la micile probleme care pot apărea. Medicul Adina Alberts atrage atenția că o trusă medicală bine pregătită îți poate salva concediul. Și nu e doar o idee bună, e o necesitate. Loțiunea de protecție solară, pansamentele sterile și dezinfectanții nu trebuie să lipsească din trusa de vacanță, indiferent de destinație.
Citește și: Pericol invizibil în vacanță: un virus tropical amentință o destinație populară din Europa
Medicul recomandă să nu vedem trusa medicală ca pe o grijă în plus, ci ca pe o investiție minimă care ne poate scuti de drumuri la spital.
„Perioada vacanțelor și a concediilor ne schimbă prioritățile, starea de spirit, tonusul. Nu doar programarea vacanței, alegerea destinației, a hotelului, a pălăriei de plajă preferate sau a tenișilor cei mai comozi pentru drumeție ne preocupă în această perioadă, ci și strecurarea în bagaje a unei truse medicale minimale, care să ne însoțească.
Indiferent că destinația noastră este la munte, la mare, în deltă, în țară sau în afara țării, pentru a preveni orice situație neplăcută care poate apărea și care ne poate perturba zilele de tihnă, de relaxare, de odihnă și bucurie, trebuie să păstrăm un spațiu în bagaj pentru o trusă medicală echipată în funcție de componența familiei, de tipul de afecțiuni cronice ale membrilor acesteia și de particularitățile destinației”, explică dr. Alberts, potrivit
Pe lângă loțiunea de plajă și dezinfectant, trusa ar trebui să conțină:
Femeile însărcinate nu au nevoie de produse speciale, spune dr. Adina Alberts, ci doar de medicația recomandată de medicul curant. Cei cu afecțiuni cronice trebuie să se asigure că nu uită tratamentul prescris.
Dacă mergi în vacanță într-o zonă cu risc de malarie, cum sunt unele locuri din Africa sau Asia, pregătirea trebuie începută din timp.
„Dacă ne-am propus să călătorim în zone endemice de malarie, o schemă de încărcare cu hidroxiclorochină ar fi de bun augur. Consultați medicul de familie, pentru a ști cum să faceți acest lucru. De regulă, cu două – trei săptămâni înainte de a pleca, se administrează doze controlate de Plaquenil sau altele asemenea, dozat în funcție de numărul de kilograme, pentru a face față cu brio riscului de a contracta malaria”, este de părere Adina Alberts.
Nu în ultimul rând, vitamina C nu trebuie uitată: „Tubul de vitamina C efervescentă ne poate ajuta să petrecem timp minunat în vacanță, fără risc de răceli sau viroze de vară. Vitamina C blochează radicalii liberi de oxigen, așadar e utilă și în caz de expunere îndelungată la soare sau după consumul de alimente bogate în nitrați. De asemenea vitamina C ajută la eliminarea clorului din apa de baie, deoarece neutralizează toxicitatea acestuia, mai ales în cazul copiilor. Se pot prepara soluții cu care să te clătești pe piele după ce ieși din piscină”, susține medicul.