Sărac și cinstit? Ce pensie colosală are Ion Iliescu. Averea fostului preşedinte al României nu este impresionantă

Pensia lui Ion Iliescu, primul preşedinte al României după 1989, este compusă din mai multe elemente, după cum se arată în ultima declaraţie de avere publică ce se găseşte pe internet. Acesta încasează aproape 10.000 de lei în fiecare lună, din pensie şi indemnizaţia de fost preşedinte.

22 iul. 2023, 18:33
Sărac și cinstit? Ce pensie colosală are Ion Iliescu. Averea fostului preşedinte al României nu este impresionantă
Ce pensie colosală are Ion Iliescu. Averea fostului preşedinte al României nu este una impresionantă

Ce pensie colosală are Ion Iliescu. Concret, fostul președinte al României are o pensie de 3.916 lei. Însă, la aceasta se adaugă o indemnizație pentru ocuparea funcției supreme în stat, în valoare de 5.331 de lei. Pe de altă parte, averea sa nu este una impresionantă: un apartament, câteva tablouri și bijuterii. Ion Iliescu stă în vila de protocol oferită de stat.

Anul acesta, pe 3 martie, Ion Iliescu a împlinit vârsta de 93 de ani. Încă din 2017, în urma unor probleme de sănătate, fostul președinte nu a mai apărut public, iar în 2019 avea să fie internat de urgență la la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu”, iar noile informații despre starea sa de sănătate spun că nu se mai poate deplasa și că este sub supraveghere permanentă a medicilor de specialitate. Deși nu a mai apărut în public de mulți ani, fostul președinte încă mai vorbește cu jurnaliștii la telefon din când în când, în special de ziua lui de naștere. Ultima reacție a acestuia a fost anul acesta, după moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Citeşte şi: Dieta lui Ion Iliescu. Secretul culinar care îl ajută pe fostul preşedinte să se bucure de viaţă, sănătos tun, chiar şi la 93 de ani

Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu, a dezvăluit în 2019 ce pensie ia lună de lună de la statul român. „Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață… Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2.000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna”, a transmis Nina Iliescu.

Citeşte şi: Ion Iliescu s-a resemnat cu privire la retragerea titlului de revoluționar. La ce privilegii nu va mai avea acces fostul șef de stat

Ion Iliescu a absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949. A mers apoi să studieze mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, după care a urmat o specializare la Institutul Energetic al Universității din Moscova. În tinerețe a fost membru în cadrul Partidului Comunist Român, prim-secretar al UTC, membru în CC al PCR şi în Marea Adunarea Naţională, ministru. După 1898 a fost preşedinte al României în trre mandate, 1990-1992, 1992-1996 şi 2000-2004.