Ion Iliescu s-a resemnat cu privire la retragerea titlului de revoluționar. La ce privilegii nu va mai avea acces fostul șef de stat

Ion Iliescu este tot mai aproape să rămână fără titlul de revoluționar. Dar deocamdată nu există o sentință definitivă în acest sens. Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, că nu are competenţa să judece dosarul în care Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari solicită anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 acordat fostului preşedinte Ion Iliescu. Cum anterior şi Tribunalul Bucureşti îşi declinase competenţa în acest caz, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va trebui să decidă ce instanţă va trebui să soluţioneze dosarul.

25 apr. 2023, 11:48
Ion Iliescu s-a resemnat cu privire la retragerea titlului de revoluționar. La ce privilegii nu va mai avea acces fostul șef de stat
INTERVIU EXCLUSIV cu Ion Iliescu în ziua aniversării sale

Ion Iliescu acceptă retragerea titlului de revoluționar. Fostul șef de stat nu a venit la proces, n-a depus niciun document la dosar împotriva acțiunii reclamantului și nici nu a avut avocat.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, că nu are competenţa să judece dosarul în care Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari solicită anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 acordat fostului preşedinte Ion Iliescu. Dosarul ajunge acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a-VIII a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină cauza în favoarea Tribunalului Bucureşti – Secţia a-II a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Constată ivit conflictul negativ de competenţă. Înaintează cauza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă”, a decis luni Curtea de Apel Bucureşti, citată de Agerpres.

Citește și: INTERVIU EXCLUSIV cu Ion Iliescu în ziua aniversării sale. Cum se simte fostul președinte la 93 de ani: ”Nu prea mai ieșim în lume”

Decizia Curţii de Apel Bucureşti intră în contradicţie cu hotărârea unui magistrat de la Tribunalul Bucureşti, care a stabilit, în luna februarie, că instanţa competentă în acest caz este CAB.

„Conform art. 8 alin 7 din Legea numărul 341/2004, ‘contestaţiile împotriva actelor administrative de respingere a cererilor pentru acordarea calităţilor prevăzute de prezenta alege şi obţinerea certificatului, precum şi împotriva actelor administrative privind anularea certificatului în condiţiile legii se soluţionează în instanţa de contencios administrativ, conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu respectarea competenţei prevăzute la art. 25’. În cauză, în raport de criteriul poziţionării autorităţii publice pârâte, în sistemul administraţiei publice şi de obiectul principal al acţiunii în contencios, anularea actelor administrative privind anularea Certificatului de Luptător pentru Revoluţia din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant şi retragerea titlului conferit conform Decretului nr.1053/2019, competenţa de soluţionare a litigiului aparţine Curţii de Apel Bucureşti”, se arăta în decizia judecătoarei Alina Mihaela Ferenţ de la Tribunalul Bucureşti.

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a cerut în instanţă anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Citește și Scandal la geamul lui Ion Iliescu de ziua lui. Marian Ceaușescu a aruncat cu vopsea roșie în fața casei, a agățat de gardul o cucuvea și a anunțat că și-a cumpărat loc de veci lângă cel al fostului președinte

Potrivit unui document emis de reclamant, o comisie din cadrul Secretariatului a constatat, atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă, că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR.

„Având în vedere faptul că în 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se arată în documentul citat.