Ce pensie primesc românii care au lucrat în străinătate. Cine poate beneficia de un astfel de venit și cum se calculează

După Revoluție mulți români au ales să plece din țară. Fie că nu și-au găsit de lucru, fie pentru că au rămas fără loc de muncă după închiderea fabricilor, dar și din dorința unui trai mai bun, mulți români au lăsat totul în urmă și au plecat în țări din vestul Europei la muncă. Au fost atrași de salariile mult mai mari decât în România.
Irina Dumitrescu
12 mai 2023, 08:29
Ce pensie primesc românii care au lucrat în străinătate. Cine poate beneficia de un astfel de venit și cum se calculează

Mulți dintre primii românii plecați la muncă în străinătate au ajuns la vârsta care necesită ieșirea la pensie. Trebuie să știți că cei care au muncit în străinătate și doresc să iasă la pensie au dreptul la numite prevederi. Este vorba de pensia comunitară, ce este oferită oamenilor care nu au lucrat sau au făcut-o parțial pe piața muncii din țara de proveniență, potrivit evz.ro.

Citește și: Marius Budăi, anunţ despre pensiile speciale şi solicitările Băncii Mondiale: „Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul”

 

Cine poate beneficia de pensie comunitară

Românii care au muncit câțiva ani în țară, iar ulterior au ales să activeze pe piața muncii din străinătate pot beneficia de o pensie comunitară. Astfel, perioada petrecută activ pe piața muncii va fi luată în considerare indiferent de locul de desfășurare a activității. În procesul de calculare al pensiei, pentru cei care au lucrat o perioadă în afara țării, se va lua în considerare și munca depusă în cadrul statelor din Uniunea Europeană. În cazul celor care au revenit în țară, în urma ieșirii la pensie, vor beneficia de drepturile lor în România.

Citește și: Ordonanţa austerităţii se aprobă vineri. De unde se taie și cine sunt românii care vor fi concediați

Românii stabiliți în străinătate și care se află la vârsta pensionării își pot primi drepturile la pensie chiar în țara în care se află.

„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat și în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu, director al Direcţia Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Șefa Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat că românii care lucrează în strpinătate trebuie să depună cererea de pensionare la instituția din țara în care și-a stabilit domiciliul permanent, care poate fi diferit de cel din actul de identitate. De exemplu, dacă o persoană are domiciliu permanent în Spania, va depune cererea acolo, chiar dacă are domiciliul din actul de identitate în România.

„O persoană poate deține documente care atestă că are domiciliul în mai multe țări. Nu este asta relevant. Ca să putem gestiona, aplica regulile de coordonare, inclusiv pe determinarea legislației aplicabile, trebuie să determinăm corect locul de ședere obișnuit”, a explicat reprezentanta CNPP.

 

Cum se calculează pensia comunitară

„Toate instituțiile competente din toate statele membre implicate trebuie să facă un calcul al pensiei comunitare. Fiecare instituție are obligația să facă un dublu calcul atunci când poate fi calculată o pensie națională. Să spunem că o persoană are stagiul minim de cotizare în România de 15 ani. Îi fac un calcul al pensiei naționale și îi mai fac un calcul al pensiei comunitare stabilită conform principiului pro rata temporis”, a explicat reprezentanta CNPP, pentru evz.ro.

Astfel, pensia este stabilită, teoretic, luând în considerare toate perioadele de cotizare din statele în care a lucrat solicitantul, conform unui algoritm care permite stabilirea valorii ce i-ar reveni pentru perioada lucrată în România. La acest calcul nu se ia în considerare contribuțiile achitate la bugetul de asigurări sociale al altui stat. Calculul se face în baza contribuțiilor plătite în România, iar pentru perioadele lucrate în străinătate se aplică o valoare medie realizată în țară.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…