Ce pensie primesc românii care au lucrat în străinătate. Cine poate beneficia de un astfel de venit și cum se calculează

După Revoluție mulți români au ales să plece din țară. Fie că nu și-au găsit de lucru, fie pentru că au rămas fără loc de muncă după închiderea fabricilor, dar și din dorința unui trai mai bun, mulți români au lăsat totul în urmă și au plecat în țări din vestul Europei la muncă. Au fost atrași de salariile mult mai mari decât în România.

12 mai 2023, 08:29
Ce pensie primesc românii care au lucrat în străinătate. Cine poate beneficia de un astfel de venit și cum se calculează

Mulți dintre primii românii plecați la muncă în străinătate au ajuns la vârsta care necesită ieșirea la pensie. Trebuie să știți că cei care au muncit în străinătate și doresc să iasă la pensie au dreptul la numite prevederi. Este vorba de pensia comunitară, ce este oferită oamenilor care nu au lucrat sau au făcut-o parțial pe piața muncii din țara de proveniență, potrivit evz.ro.

Citește și: Marius Budăi, anunţ despre pensiile speciale şi solicitările Băncii Mondiale: „Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul”

 

Cine poate beneficia de pensie comunitară

Românii care au muncit câțiva ani în țară, iar ulterior au ales să activeze pe piața muncii din străinătate pot beneficia de o pensie comunitară. Astfel, perioada petrecută activ pe piața muncii va fi luată în considerare indiferent de locul de desfășurare a activității. În procesul de calculare al pensiei, pentru cei care au lucrat o perioadă în afara țării, se va lua în considerare și munca depusă în cadrul statelor din Uniunea Europeană. În cazul celor care au revenit în țară, în urma ieșirii la pensie, vor beneficia de drepturile lor în România.

Citește și: Ordonanţa austerităţii se aprobă vineri. De unde se taie și cine sunt românii care vor fi concediați

Românii stabiliți în străinătate și care se află la vârsta pensionării își pot primi drepturile la pensie chiar în țara în care se află.

„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat și în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu, director al Direcţia Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Șefa Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat că românii care lucrează în strpinătate trebuie să depună cererea de pensionare la instituția din țara în care și-a stabilit domiciliul permanent, care poate fi diferit de cel din actul de identitate. De exemplu, dacă o persoană are domiciliu permanent în Spania, va depune cererea acolo, chiar dacă are domiciliul din actul de identitate în România.

„O persoană poate deține documente care atestă că are domiciliul în mai multe țări. Nu este asta relevant. Ca să putem gestiona, aplica regulile de coordonare, inclusiv pe determinarea legislației aplicabile, trebuie să determinăm corect locul de ședere obișnuit”, a explicat reprezentanta CNPP.

 

Cum se calculează pensia comunitară

„Toate instituțiile competente din toate statele membre implicate trebuie să facă un calcul al pensiei comunitare. Fiecare instituție are obligația să facă un dublu calcul atunci când poate fi calculată o pensie națională. Să spunem că o persoană are stagiul minim de cotizare în România de 15 ani. Îi fac un calcul al pensiei naționale și îi mai fac un calcul al pensiei comunitare stabilită conform principiului pro rata temporis”, a explicat reprezentanta CNPP, pentru evz.ro.

Astfel, pensia este stabilită, teoretic, luând în considerare toate perioadele de cotizare din statele în care a lucrat solicitantul, conform unui algoritm care permite stabilirea valorii ce i-ar reveni pentru perioada lucrată în România. La acest calcul nu se ia în considerare contribuțiile achitate la bugetul de asigurări sociale al altui stat. Calculul se face în baza contribuțiilor plătite în România, iar pentru perioadele lucrate în străinătate se aplică o valoare medie realizată în țară.