Ce pensie primește Mioara Velicu după 60 de ani pe scenă. De ce nu renunță interpreta de muzică populară la cântări

Mioara Velicu, una dintre cele mai îndrăgite artiste de la noi, vorbește deschis despre pensia pe care o încasează, după o carieră de 60 de ani.

23 aug. 2023, 20:24
Ce pensie primește Mioara Velicu după 60 de ani pe scenă. De ce nu renunță interpreta de muzică populară la cântări
Ce pensie încasează Mioara Velicu

Mioara Velicu a a împlinit anul acesta 61 de ani de carieră. Întreaga viață și-a dăruit-o în totalitate folclorului și celor care îi îndrăgesc muzica. A plecat de jos, dintr-o familie cu opt frați cu posibilități modeste.

Citește și: Mioara Velicu, legenda muzicii populare, trece pe manele. „Jador, Bogdan Mocanu și Tzancă Uraganu plac publicului”

Artista se considera una dintre cele mai sărace soliste, dar e de părere că a întâlnit alți mari artiști care i-au deschis calea către succes.

„Nu m-am gândit să ajung unde sunt. Nu sunt nici sus, nici jos, pe la mijloc. Niciodată nu mi s-a plăcut vedeta sau nu știu ce, sunt un slujitor al folclorului de care m-am îndrăgostit și pentru care sufletul meu o să fie până când ajung acolo, sus! Spun că sunt la mijloc pentru că încă mai am trepte de urcat și mâ gândesc că nu e bine să ajungi sus să nu ai o căzătură groaznică.

Dacă mai am de spus ceva publicului și care m-au făcut ceea ce spun, trebuie să vin cu noutăți și să-l respect, pentru că și el mă respectă. Eu am fost una dintre solistele cele mai sărace. Mi-a fost foarte greu, părinții mei erau  modești financiar dar au avut o credință extraordinară. Mie dacă îmi spune cineva că sunt țărancă, eu nu pot decât să mă mândresc”, a mărturisit Mioara Velicu, în emisiunea Rețeau de idoli de la TVR 1.

La vârsta de 78 de ani, artista are o energie debordantă și nu refuză nicio cântare, chiar dacă familia și-o dorește mai mult acasă, nu pe drumuri.

„Mă ceartă fie-mea și nepoată-mea, îmi spun că trebuie să stau acasă liniștită, că avem tot ce ne trebuie. Nu pot, dacă nu mă lasați să cânt viața mea ar fi mai urâtă, aș sta tot timpul în casă și m-aș uita la tot felul de filme. Dar nu pot să stau acasă. Când n-oi mai putea sau nu-mi va mai merge vocea, atunci o să fiu pregătită pentru a mă retrage.

Mie îmi plac spectacolele, nu mă interesează atât de mult prețul cât să fie atenți la ce spun, și dacă le place… să mă aplaude. De asta sunt solicitată și le mulțumesc. Poate că sunt foarte mulți care spun cât mai cântă asta, să stea acasă liniștită, să stea în banca ei că mai sunt tineri. Dar eu nu-i împiedic cu nimic, toți cei care avem o vârstă și suntem solicitați nu greșim cu nimic că ne cheamă”, a mai spus Mioara Velicu.

Citește și: Mioara Velicu încă primește semne de la soțul ei care a decedat cu 11 ani în urmă. „Trebuie să dai de pomană, așa este la noi”

Timp de 36 de ani, artista a fost angajată în cele mai cunoscute ansambluri profesioniste de folclor. A fost forțată să se pensioneze din cauza unor răutăți, dar asta nu a împiedicat-o să-și vadă de carieră în continuare. Artista susține că ar putea trăi decent numai din pensie.

„Din 1996 am ieșit la pensie și vreau să mănânc pensia statului până…  am o pensie bună, am 4.000 lei, îmi ajung, aș putea să stau acasă, să-mi plătesc dările, dar dacă pot să cânt de ce să nu câștig? De ce să nu-mi ajut copiii? Văd și viața altfel plimbându-mă la spectacole”, a mai spus artista.