Ce poţi păţi dacă iei medicamente după ureche

Încerci să tratezi o problemă de sănătate, dar generezi altele. Automedicaţia este una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac românii cand sunt bolnavi.

RomaniaTV.net
10 aug. 2013, 12:19
Ce poţi păţi dacă iei medicamente după ureche

1. Confuzia dintre doua medicamente cu nume similare

Se poate intampla oricui. Ori doctorul a scris reteta neinteligibila, ori operatorii au introdus datele gresit in computerul farmaciei, ori farmacistul e neatent si scoate de pe raft medicamentul gresit. De altfel, majoritatea farmaciilor isi aranjeaza medicamentele in ordine alfabetica, deci nume similare sunt foarte probabil asezate unul langa celalalt.

Problema poate fi insa rezolvata extrem de simplu: atunci cand doctorul iti prescrie o reteta, roaga-l sa noteze pentru ce e medicamentul, dozajul si numele acestuia cat se poate de citet. Daca pe reteta farmacistul va citi depresie, dar va confunda numele medicamentului cu unul pentru acid gastric isi va da seama imediat de confuzie si va reciti reteta.

In fine, dupa ce ai preluat medicamentele de la farmacist, verifica inca o data daca ceea ce ti-a comunicat doctorul si a trecut pe reteta corespunde cu ceea ce ai primit, in caz contrar sesizeaza farmacistul inainte de a fi prea tarziu.

2. Combinarea a doua sau mai multe medicamente care isi intensifica unul altuia efectele secundare

Orice medicament are potentiale efecte secundare neplacute. Problema poate fi insa cu atat mai mare cu cat aceste medicamente intra in combinatie cu alte pastile care le amplifica aceste efecte, felurile in care ele pot interactiona fiind extrem de variate.

Continuarea pe Lyla.ro.