Ce proiecte de lege ar putea fi adoptate în această sesiune parlamentară: legea vaccinării obligatorii, legalizarea canabisului

Pe 1 septembrie, începe cea de-a doua sesiune parlamentară şi ultima din această legislatură. Pe ordinea de zi a şedinţei de plen se află deschiderea sesiunii ordinare a Senatului şi alegerea membrilor Biroului Permanent, anunţă News.ro. În această sesiune parlamentară, aleşii vor avea de adoptat o listă lungă de modificări legislative, printre acestea, modificări la Codul Muncii, evaziunea fiscală, vaccinarea obligatorie sau legalizarea canabisului.

RomaniaTV.net
01 sept. 2020, 05:50
Ce proiecte de lege ar putea fi adoptate în această sesiune parlamentară: legea vaccinării obligatorii, legalizarea canabisului

Ordinea de zi a Camerei include aprobarea locurilor din Biroului permanent care revin fiecărui grup parlamentar, pe funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, urmată de prezentarea de către liderii grupurilor parlamentare a eventualelor modificări în componenţa şi conducerea acestora, a propunerilor nominale privind locurile care le revin pe funcţii în Biroul permanent şi a reprezentanţilor în Comisia de numărare şi validare a voturilor.

Apoi vor avea loc: alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor şi a chestorilor Camerei Deputaţilor, aprobarea componenţei nominale a Comisiei de numărare şi validare a voturilor; desfăşurarea votului secret, cu bile, asupra listei candidaţilor propuşi pentru Biroul Permanent.

Cele mai importante modificări legislative care ar putea fi adoptate până la finalul anului

Proiectele incluse în listă au trecut deja de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul favorabil al celeilalte Camere pentru a putea fi legiferate. Ulterior, vor fi promulgate de preşedintele Iohannis şi vor începe să producă efecte după publicarea în Monitorul Oficial. Iată cele mai importante propuneri legislative care au șanse să devină legi până la finele acestui an, potrivit avocatnet.ro

Citeşte şi Elevii, obligaţi să poarte uniformă. Părinţii vor primi bani pentru haine

Modificări la Codul Muncii

Potrivit propunerii legislative de modificare a Codului Muncii, salariații vor putea fi însoțiți, atunci când se stabilesc chestiuni contractuale care îi privesc, de avocați sau experți în legislația muncii, iar problemele individuale vor putea fi rezolvate prin conciliere, înainte să se ajungă în instanță.

Evazioniștii ar putea scăpa doar cu amendă, dacă acoperă prejudiciul, în cazul în care acesta nu depăşeşte 100.000 euro

Evazioniştii ar putea să scape doar cu o amendă penală, însă numai dacă acoperă prejudiciul (care să fie de maximum 100.000 de euro) și plătesc anumite sume suplimentare.

Bani pentru achiziţionarea de uniforme şcolare

Elevii ar putea primi 350 de lei pe an ca să-și cumpere uniforme. Nu există un model standard de uniformă şcolară, însă fiecare unitate de învăţământ va trebui să-și stabilească cel puțin un semn distinctiv precum uniformă, ecuson, eșarfă etc. 

Majorarea indemnizației de șomaj

Potrivit propunerii legislative care a primit votul Senatului deja, în iulie, valoarea indemnizației de șomaj ar putea ajunge la 100% din valoarea indicatorului social de referință. Practic, şomerii ar putea încasa 500 de lei.

Jurnaliștii ar putea să fie scutiți de impozitul pe venit

La lista persoanelor scutite de la plata impozitului ar putea fi adăugaţi şi jurnaliştii. Este vorba atât despre jurnaliștii salarizați în baza unui contract individual de muncă, cât și despre jurnaliștii care au drepturi de autor. Proiectul nu pare, însă, să mai aibă șanse mari de reușită întrucât a fost respins de Senat la această a doua tură legislativă, spune sursa citată. 

Legea vaccinării obligatorii

Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor ar putea fi amendați cu până la 10.000 de lei. Proiectul, care prevede că micuţii nevaccinați nu vor putea fi înscriși în colectivități decât dacă fac ulterior vaccinările obligatorii, conform calendarului de vaccinare, ar putea avea șanse mari să ajungă la votul final, având în vedere şi contextul epidemiologic actual.

Legalizarea canabisului în scop medicinal

Scopul acestui proiect este acela de a face posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate pe bază de prescripție medicală.

Închisoare pentru neplata taxelor salariale

În cazul în care va fi legiferat, acest proiect ar reintroduce pedeapsa penală pentru reţinerea la sursă, în ideea că, astfel, se vor colecta mai mulți bani la buget. Proiectul nu a fost bine primit de senatori. Rămâne de văzut ce vor decide deputaţii.

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament

Până la sfârşitul anului 2020, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar trebui să aibă montate contoare pentru căldură, conform unui proiect propus în decembrie 2019 pentru adoptare la Camera Deputaților. Dacă proiectul va fi legiferat, atât apartamentele, cât şi spaţiile destinate altor activităţi (firme, magazine) vor trebui să aibă montate obligatoriu contoare sau repartitoare.

Citeşte şi Noi zile libere pentru bugetari. Propunerea legislativă a fost adoptată miercuri, în unanimitate

Şeful contabil va trebui să aibă încheiat un contract de muncă cu normă întreagă cu firma a cărei contabilitate o ţine

Potrivit acestei modificări legislative, şefii contabili vor trebui să încheie cu firmele a căror contabilitate o ţin un contract individual de muncă cu normă întreagă.

PFA-urile şi II-urile vor putea avea mai mulţi angajaţi

PFA-urile vor putea să angajeze până la cinci persoane, nu maximum trei, cum e acum, iar întreprinderile individuale vor putea să angajeze până la 15 oameni, nu maximum opt. Proiectul a trecut tacit de Senat în primăvara lui 2019, dar va trebui supus la vot în Camera Deputaţilor.

Şoferii prejudiciaţi în urma accidentelor vor trebui să facă dovada folosirii banilor încasaţi din asigurare

Persoanele care au fost prejudiciate în urma accidentelor rutiere și care au activată opțiunea decontării directe de la propriul asigurător vor fi nevoite să facă dovada folosirii banilor primiți din asigurare în maximum 45 de zile. În caz contrar, vor trebui să îi returneze. 

Legea adopţiilor, simplificată

Procedura adopţiei ar putea fi mult simplificată decât este în prezent. În plus, proiectul de lege care va fi suspus votului în Parlament prevede inclusiv acordarea unor sume suplimentare de bani celor care adoptă. 

Poliţiştii locali ar putea da amenzi

Potrivit unui proiect de lege, vor fi stabilite reguli clare privind posibilitatea ca polițiștii locali să dea amenzi rutiere. Documentul a trecut tacit de senatori în 2017, dar la Camera Deputaților are doar un aviz de la una dintre comisiile de specialitate.

Închisoare pentru cei care nu vor respecta drepturile romilor

Cei care nu vor respecta drepturile romilor și vor promova doctrine împotriva acestei minorităţi ar putea face până la 10 ani de închisoare, prevede un proiect de lege cu măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, adoptat tacit la Senat. Dacă deputații vor acorda un vot favorabil, propunerea ar putea intra în vigoare. De menţionat că Guvernul a emis deja un punct de vedere negativ asupra acestei propuneri.