Ce propunere i-a făcut „Prinţesa uzbekă” preşedintelui, ca să o elibereze din arest

Gulnara Karimova, fiica fostului lider uzbek Islam Karimov, i-a făcut o propunere preşedintelui Şavkat Mirzioiev în schimbul eliberării din arest. Supranumită „Prinţesa uzbekă“, Gulnara Karimova a fost condamnată în 2017 la zece ani de închisoare pentru fraudă şi deturnări de fonduri.

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 09:09
Ce propunere i-a făcut „Prinţesa uzbekă” preşedintelui, ca să o elibereze din arest

Aflată de un an la închisoare, Gulnara Karimova, văzută cândva drept moştenitoarea politică a tatălui ei, încearcă să facă orice pentru a-şi recăpăta libertatea, fiind dispusă să renunţe la 686 de milioane de dolari, scrie „Le Point“.

Ea face această ofertă într-o scrisoare adresată preşedintelui Şavkat Mirzioiev şi în care motivează că este grav bolnavă. „Sănătatea mea s-a agravat serios în ultimii ani şi am nevoie urgent de două operaţii“, scrie Gulnara, care urmează să împlinească 48 de ani pe 8 iulie.

În urmă cu un an, Parchetul uzbek a acuzat-o de faptul că „a încălcat în mod repetat condiţiile impuse de tribunal“, folosind chiar şi diverse „mijloace de comunicare“, inclusiv internetul, în pofida avertismentelor.

Ea a mai fost acuzată că şi-a părăsit apartamentul în noiembrie 2018 şi a refuzat să-şi plătească dările la stat. Luând în considerare aceste acuzaţii, un judecător uzbek a decis ca Gulnara Karimova să-şi petreacă restul sentinţei în închisoare.

Prezentată iniţial drept succesoare a tatălui său, Gulnara a intrat în dizgraţie după ce l-a comparat pe Islam Karimov cu Stalin şi şi-a atacat în public mama şi sora. Justiţia uzbekă o acuză că face parte dintr-un grup infracţional care controlează active de peste un miliard de euro în 12 ţări, între care Emiratele Arabe Unite, Franţa şi Marea Britanie.