Ce recomandă Biserica în lupta cu coronavirusul: „Dacă poţi şi de 20-30 de ori pe zi”

Coronavirusul a creat o adevărată isterie la noi în ţară şi nu numai. Deoarece în Italia creşte numărul îmbolnăvirilor cu noul virus, Episcopia Ortodoxă Română cu sediul la Roma vrea să dea o  mână de ajutor şi îndeamnă pe credincioşi să respecte câteva sfaturi.

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 07:04
Ce recomandă Biserica în lupta cu coronavirusul: „Dacă poţi şi de 20-30 de ori pe zi”

Preoții spun că rugăciunea, agheasma și untdelemnul de la Taina Sfântului Maslu sunt de mare ajutor în prevenirea îmbolnăvirii. Episcopia Italiei îi îndeamnă pe credincioşi să respecte cu stricteţe măsurile de igienă şi sănătate publică instituite de autorităţi.

Adaugă însă şi propriile arme şi le recomanda enoriaşilor să ţină cont de ele în lupta cu boala:

– să se însemneze zilnic cu semnul Crucii
– să se ungă zilnic cu untdelemn de la Taina Sfântului Maslu
– să bea în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, apa sfinţită şi să-şi stropească locuinţele
– să rostească adesea rugăciunea Tatăl Nostru

Sfaturile, întărite şi de Patriarhia Română, sunt luate în serios şi în ţară. Un bătrân din Cluj spune că se protejează şi cu mască sanitară şi cu lumânări.

Cred în orice care duce spre bine. Dacă poţi şi de 20-30 de ori pe zi să te speli pe mâini. Rugăciunea îi rugăciune, agheasma trebuie şi aia luată, trebuie să ne spălăm pe mâini. Cel mai important este să ne încredem în Dumnezeu şi să ne rugăm. El poate totul. Care sunt rugători de Dumnezeu să se roage lui Dumnezeu”, au declarat câţiva credincioşi pentru stirileprotv.ro.

Medicii ne sfătuiesc însă să nu ne bizuim doar pe rugăciune şi să respectăm măsurile de igienă.

Virusul nu discriminează indiferent de religie şi atunci noi mergem doar pe recomandările noastre medicale. Spălatul pe mâini este cel mai important. În acelaşi timp, să evităm să venim în contact cu persoane care sunt cu patologie respiratorie. Să purtăm masca dacă suntem cu simptome respiratorii.”, a declarat dr. Irina Filipescu, medic primar boli infecţioase Cluj-Napoca, pentru aceeaşi sursă.

Mesajul episcopului Siluan al Italiei este unul clarisim în ambele sale registre: social și duhovnicesc. Ierarhul îndeamnă la respectarea regulilor medicale emise de instituțiile abilitate, dar, în mod firesc, și la rugăciune pentru cei contaminați, pentru familiile lor și pentru cadrele medicale implicate în îngrijirea bolnavilor”, a transmis Patriarhia Română într-un comunicat.