Ce reguli trebuie să respecte pacienţii care fac tratament balnear. Ordinul ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Sănătăţii privind măsurile ce trebuie luate în vederea limitării răspândirii coronavirusului, în unităţile care fac tratament balnear, au fost publicate luni în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Sănătăţii.
Romania TV
15 iun. 2020, 14:25
Ce reguli trebuie să respecte pacienţii care fac tratament balnear. Ordinul ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial

Potrivit acestui ordin, pacienții care intenţionează să urmeze tratamente balneare vor fi programați și informați despre regulile de distanțare socială, siguranță și igienă. Primul pas pe care va trebui să-l facă unitatea balneară este triajul telefonic al pacienților. De asemenea, în vederea programării, se va evita pe cât posibil contactul între pacienți.

La intrarea în unitatea balneară se va realiza triajul epidemiologic al pacienţilor, constând în termoscanare. De asemenea, pacienţii vor completa o declaraţie pe propria răspundere cu privire la noul coronavirus.

„Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, pacienții nu sunt primiți în incinta unității balneare și li se anulează în mod obligatoriu programarea. Totodată unitatea balneară le va recomanda acestora să ia legătura cu medicul de familie”, se menționează în comunicat.

Citeşte şi Raed Arafat, avertisment dur după ce numărul cazurilor de COVID-19 a crescut pentru a treia zi consecutiv: Situaţia s-a deteriorat!

În interiorul unităţii balneare, pacienţii vor trebui să poarte mască de protecţie şi protecție pentru încălțăminte. De asemenea, angajații vor trebui să schimbe mănușile după fiecare consultaţie. La recepţia unităţilor va exista un singur angajat pe tură, cu mijloace de protecție (vizieră sau panou transparent, halat de protecție, mănuși de unică folosință). Acolo unde unitatea balneară permite, accesul personalului se va face printr-o cale de acces diferită de cea a pacienților.

„La intrarea personalului în tură se va realiza termometrizarea acestuia de către o persoană desemnată în acest sens. Totodată, personalul unității balneare are obligația de a curăța și dezinfecta încălțămintea de la intrarea și ieșirea din tură. Se recomandă pe cât posibil evitarea contactului între personalul unității balneare, cu menținerea distanței de 2 m în timpul interacțiunilor profesionale. Personalul care efectuează proceduri de tratament se va spăla în mod obligatoriu cu apă și săpun minimum 20 de secunde și își va dezinfecta corespunzător mâinile și antebrațele înainte și după efectuarea fiecărui tratament. Sălile de așteptare trebuie să fie dotate cu recipiente ce conțin substanțe dezinfectante pentru pacienți.Este recomandat ca în sala de așteptare să fie un singur pacient, care urmează să fie consultat sau tratat. De asemenea, în cazul în care în sala de așteptare se află mai mulți pacienți, unitatea balneară va asigura o distanță minimă de 2 m între aceștia”, mai precizează MS.

Pauză de 15 minute între consultaţii, pentru dezinfecţie

Între consultaţii, vor exista pauze de 15 minute, timp în care se va aerisi și efectua dezinfecția cabinetului și instrumentarului acestuia, precum și schimbarea echipamentului medical acolo unde este cazul.

Pacineţii nu vor putea fi însoţiţi de aparţinători în cabinetele de consultații și tratament fizic, excepţie făcând pacienții cu dizabilități care au nevoie de însoțitor, pacienții minori sau pacienții cu afecțiuni grave care obțin acceptul medicului curant.

Înn sala de kinetoterapie și în celelalte încăperi folosite pentru tratament fizic, echipamentele vor avea între ele o distanţă de 1,5-2 metri şi, eventual, dacă spaţiul permite, vor fi amplasate în zigzag. În aceste spaţii, vor beneficia de tratament maximum doi pacienți în acelaşi timp, cu respectarea distanței de 2 metri.

Procedurile de aerosoloterapie și hidrotermoterapie se vor desfăşura doar în spaţiu deschis.

Conform Ordinului MS, se recomandă ca procedurile fizice care vor fi urmate de pacient de către medicul curant să țină cont și de mijlocul de deplasare a pacientului.

Spaţiile destinate pacienţilor, dezinfectate şi aerisite la intervale regulate de timp

De asemenea, în cabinete, săli de tratament, holuri, grupuri sanitare se vor amplasa recipiente cu dezinfectanți. Bagajele pacienților se vor depozita în compartimentele special destinate, compartimente ce vor fi dezinfectate după eliberare, sau se vor depozita într-un spațiu bine delimitat în saci de unică folosință etichetați cu numele pacientului.

Citeşte şi Nelu Tătaru, despre noile măsuri de relaxare: „Pericolul poate fi la oricare dintre aceste relaxări”

În recepția unității balneare, în sălile de așteptare, se afișează în locuri vizibile instrucțiuni cu privire la regulile de conduită și circuitele impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în vigoare. Personalul unității balneare va fi obligat să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun și să utilizeze soluții dezinfectante.

Totodată, cabinetele medicale, spațiile destinate pacienților (căi de acces, sală de așteptare, recepție, toaletă, vestiare, clanțe, mânere, balustrade), mobilierul din sala de așteptare vor fi dezinfectate regulat cu dezinfectant de suprafață.

Sălile de consultație/tratament vor fi aerisite după fiecare pacient şi toate dispozitivele medicale folosite la consultarea sau tratamentul pacientului vor fi,d e asemenea, dezinfectate, conform recomandărilor producătorului.

Masca de protecţie și mănușile vor trebui schimbate la intervale regulate de timp, conform regulilor în vigoare, iar viziera va fi curățată și dezinfectă când este cazul.

DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cine e noua șefă de cabinet a lui Ilie Bolojan, cu salariu de mii de euro de la stat! Ana-Smărăndița Irina a scos la vânzare o pensiune de 1,5 milioane euro
Capital.ro
EXCLUSIV. Interzicerea banilor cash. Anunț pentru cine folosește numerar: În România se face micul experiment al UE
Playtech.ro
Cele mai periculoase stațiuni după lărgirea plajelor. Ce zone trebuie evitate de turiști și unde au apărut gropi de peste 3 metri
DailyBusiness
Ce alimente să eviți atunci când bei cafea. Unele combinații pot afecta gustul sau stomacul
Adevarul
Crimă oribilă pe un iaht de lux, din Bahamas. O tânără de 20 de ani, ucisă de un mecanic al navei
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Ilie Bolojan promite sprijin pentru categoriile vulnerabile. Dogioiu, despre planurile premierului
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 10 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 11,99 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Ultima dorință a Luizei, tânăra care a murit după ce a născut, este sfâșietoare. Soțul ei nu a mai apucat să-și țină promisiunea: 'Îi era foarte
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Decizie pentru pensiile de peste 3.000 lei. Ministrul Muncii, anunț la TV: Am făcut tot ce-am putut!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Fonduri europene de 200.000 de euro pentru români! Cum se pot obține banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spor de femeie și de nesimțire: cum a devenit SAPE exemplul perfect al imposturii bugetare