Ce riscă românii dacă merg cu câinii pe plajă. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!

Românii care merg cu câinii pe plajă trebuie să fie foarte atenți la regulile pe care trebuie să le respecte. Amenzile sunt uriașe! Află care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont.

08 iul. 2023, 11:13
Ce riscă românii dacă merg cu câinii pe plajă. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!
Ce riscă românii dacă merg cu câinii pe plajă. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!

Ce amendă iau cei care merg cu câinii la mare. Pe plajă, accesul cu animalele de companie va putea fi făcut doar dacă sunt respectate o serie de reguli. Persoanele care nu țin cont de acestea riscă să fie sancționați cu sume de până la 10.000 de lei. Acest lucru va fi aplicat în curând, dat fiind că plenul Camerei Deputaților a aprobat deja acest proiect de lege. Au fost înregistrate 284 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 11 abţineri, potrivit Agerpres.

Inițiatoarea proiectului a meționat că, în prezent, este interzis prin lege accesul cu animalele de companie pe plajă, îînsă foarte multă lume încarecă aceasta „regulă” și mai mult de atât, de cele mai multe ori posesorii patrpezilor nu fac curățenie după animalele lor.

Citește și: Ares, Ben și Silva, câinii jandarmi care ies la pensie după 13 ani de activitate: „Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru noi, pentru oameni!”

„În ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbă cu căţeii pe plajă. Realitatea e că oamenii nici nu ştiu că este interzis. Astfel, se impune modificarea cadrului normativ, în sensul reglementării accesului pe plajă al animalelor, cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajă”, a spus deputata.

Acest proiect de lege prevede că accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre este permis oricând în afara sezonului estival.  În ceea ce privește sezonul estival, accesul este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă. Iubitorii de patrupezi au obligația de a avea punguțe pentru a strânge după animalele lor, de a curăţa zona respectivă şi de a arunca la gunoi dejecţiile.

Accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi este permis pe toată durata anului pe plajele litoralului Mării Negre.De asemenea, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a ţine animalele de companie în zgardă sau ham şi lesă pe toată perioada prezenţei pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi. În funcţie de tipul contravenţiilor, constatarea acestora şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către: persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, persoane anume desemnate din cadrul autorităţii publice centrale pentru turism, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române şi poliţiştii locali. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege, care a fost deja adoptat de Senat.

Citește și: De ce își înclină câinii capul atunci când vorbești cu ei. Care este semnificația acestui gest