România a intrat în al doilea an de când a fost implementat SGR (Sistemul Garanţie-Returnare), iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate, în ciuda faptului că, în primele săptămâni de la debut, populația părea că nu înţelege exact ce trebuie să facă. Totuşi, Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu este unul infailibil, iar mulţi români au trecut printr-o situație în care, de la stația de amplificare a unității comerciale, s-a anunțat că „aparatul SGR nu funcționează momentan”.
Citeşte şi: Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
În astfel de cazuri, mulți clienți se văd nevoiți să plece acasă cu ambalajele, neștiind că există o obligație legală din partea magazinelor. Conform legislației, dacă aparatul SGR este defect mai mult de șapte zile, comercianții au obligația să colecteze ambalajele manual. Această regulă se aplică tuturor magazinelor înscrise în sistem, inclusiv Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour, Mega Image și altele, scrie economica.net.
”Comercianții din România au obligația de a asigura colectarea ambalajelor prin metode alternative, respectiv prin preluare manuală, în situațiile în care echipamentele automate de preluare a ambalajelor (RVM-urile) nu funcționează corespunzător, iar problema nu este remediată într-un termen rezonabil”, au explicat oficialii RetuRo.
Este însă important de știut că această obligație legală vizează doar ambalajele conforme, adică cele marcate cu simbolul SGR, cu cod de bare vizibil și intacte – nedeteriorate, nedeformate și complet golite de conținut.
În situația în care magazinul refuză colectarea manuală, consumatorii trebuie să sesizeze Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Potrivit Hotărârii de Guvern 1074/2021, refuzul de a prelua ambalajele în astfel de cazuri reprezintă o contravenție și se sancționează cu amenzi între 8.000 și 16.000 de lei.