Ce să NU faci când ai băşicuţe de la arsurile solare

Fie că ai vrut să iei tot soarele și nu te-ai dat cu cremă, sau, dimpotrivă, ea nu a funcționat, cert este că te-ai ars și în doar 2-3 zile ți-au apărut beșicuțe. Iată ce să nu faci când ai beșicuțe de la arsurile solare!

RomaniaTV.net
25 iul. 2016, 12:40
Ce să NU faci când ai băşicuţe de la arsurile solare

Aceste beșicuțe, pline cu lichid, apar doar în urma arsurilor solare severe și sunt însoțite în unele cazuri de umflarea zonei afectate. Ele au rolul de a proteja pielea, care începe să se regenereze pe dedesubt.

În prima zi

Când pielea frige, este recomandat să pui cât mai multe comprese cu apă rece sau chiar să faci un duș cu apă cât mai rece. Pentru durere poți lua pastile care conțin ibuprofen sau aspirină, care vor combate inflamația și te vor ajuta să suporți mai ușor usturimea. Bea cât mai multă apă pentru a te hidrata, aplică creme hidratante, dar nu grase, loțiuni cu aloe vera sau creme cu hidrocortizon, care ajută pielea să se regenereze mai repede.

Când apar beșicuțele

Dacă arsura este severă, apariția beșicuțelor este inevitabilă. Însă, de cum au apărut ține-ți mâinile cât mai departe de ele și în nici într-un caz nu le sparge sau descoji pielea. Stratul de dedesubt nu este refăcut, se va înroși, te va ustura și riști să se inflameze.

Aplică în continuare creme hidratante, pe bază de apă, nu de uleiuri. Dacă beșicuțele s-au spart de la sine, aplică din când în când o cremă antibacteriană, care va proteja pielea de inflamații. În nici într-un caz nu aplica unturi de corp, chiar dacă ele au proprietăți hidratante. Arsurile solare se vindecă de la sine în câteva zile, atât timp cât respecți aceste reguli. De asemenea, poartă haine cât mai largi și din materiale textile naturale, cum este bumbacul sau inul.

Citeşte şi  Cum ne protejăm vara asta radiaţii şi bolile de piele precum cancerul? Medicii ne atenţionează

Remedii naturale

Pentru a grăbi vindecarea arsurii, poți pune compese cu miere și oțet sau miere și turmeric. Acestea au proprietăți antiseptice și hidratante. Fie le amesteci cu puțină apă, fie aplici mierea direct pe piele și o lași să acționeze 15-20 de minute, înainte să o îndepărtezi cu apă rece.

Când apelezi la doctor

Dacă usturimea nu cedează în câteva zile și simptomele se intensifică, fiind însoțite de febră, stare de greață și amețeală, este cazul să ceri sfatul unui medic specialist. Tot la el trebuie să apelezi dacă beșicuțele acoperă o mare parte din corp și nu doar o zonă restrânsă.

Află care sunt super-alimentele ce repară daunele produse de soare